“İslamofobi İnsanlık Suçu”

SETA Genel Koordinatörü Duran, SETA 2015 Avrupa İslamofobi Raporu'nda elde ettikleri bulguların önemine dikkat çekerek, "İslamofobinin bir insanlık suçu olarak kabul edilmesi gerekir." dedi.

SETA Genel Koordinatörü Burhanettin Duran, SETA 2015 Avrupa İslamofobi Raporu’nda elde ettikleri bulguların Avrupa açısından alarm verici olduğunu vurgulayarak, İslamofobinin bir insanlık suçu olarak kabul edilmesi gerektiğini söyledi.

Duran, SETA’nın bir panelle sunumunu yaptığı 2015 Avrupa İslamofobi Raporu’na ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Avrupa’nın 25 ülkesinde 37 bilim insanının İslamofobi konusunda yaptığı çalışmalar sonucunda hazırlanan raporun amacına ilişkin konuşan Duran, “Öncelikle Avrupa’da gördüğümüz bir olgu var. Bu da aşırı sağ ve İslam karşıtlığının yükselmesiydi. Müslüman topluluklara, camilere, bireylere yönelik olarak hak ihlalleri teker teker mi gerçekleşiyor, yoksa genel bir trend mi? Önce bunu tespit etmek istedik. Avrupa’nın kendini tanımlamasında İslamofobi neye karşılık geliyor ve ne kadar derinlere iniyor, açıkçası bunu görmek istedik.” dedi.

Raporda elde ettikleri bulguların Avrupa açısından alarm verici olduğunu vurgulayan Duran, “Neticede Avrupa’daki ekonomik krizin de yansımalarını, bir yabancı düşmanlığıyla sarmallayarak ama Müslüman karşıtlığı formuyla ortaya çıktığını görüyoruz. Dolayısıyla bu çok alarm verici bir durum.” ifadelerini kullandı.

RAPOR, BM, AB VE İKÖ’YE DE GÖNDERİLECEK

Avrupa’yı temel alan bu ölçekli ve kapsamlı bir raporun ilk defa yapıldığını ve önümüzdeki yıllarda da bunu devam ettireceklerini aktaran Duran, amaçlarının İslamofobinin bir insanlık suçu olarak kabul edilmesi gerektiğini ortaya koymak, bununla ilgili takip ve tespit yapmak ve bütün bunları raporlamak olduğunu ifade etti.

Duran, 2015 Avrupa İslamofobi Raporu’nu, öncelikle İngilizce çıkardıklarını ve Birleşmiş milletler (BM), İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ile Avrupa Birliği’nin (AB) çeşitli organlarına da göndereceklerini bildirdi.

“BU ÇALIŞMANIN DEVAMININ TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ”

Brüksel başta olmak üzere başlıca Avrupa başkentlerinde rapor hakkında tanıtım toplantıları yapmayı planladıklarını söyleyen Duran, raporun bütün kesimlere ulaştırılabilmesi için çalışacaklarını vurguladı.

Duran , raporu internet üzerinden de yayınlayacaklarını ve dileyen herkesin bu rapora bedelsiz olarak ulaşabileceği bilgisini de paylaşarak, “Bizim amacımız, İslamofobiyle ilgili bir farklılık üretmek, bir yıllık yayınlayarak hem uluslararası kuruluşların hem devlet kuruluşların hem de resmi toplum kuruluşlarının gündemine getirmek. Bu çalışmanın devamının takipçisi olacağız.” dedi.

Raporda adı geçen ülkelerde yaşanan İslamofobik saldırılar, Müslümanların sosyal yaşam ve iş hayatında maruz kaldığı ayrımcılıklar ve hak ihlallerine örnekler detaylı olarak yer alıyor.

[Anadolu Ajansı, 22 Mart 2016]

Etiketler: