Perspektif: GSYH 2016-IV. Çeyrek ve 2016 Yılı Değerlendirmesi

2016’da gerçekleşen ekonomik büyümenin kaynağı nedir? Gerçekleşen ekonomik büyümede Türkiye’nin dünya sıralamasındaki yeri nedir? 2017 yılında Türkiye’nin ekonomik büyüme beklentisi nedir?

Türkiye’nin 2016 yılı 4. çeyrek ekonomik büyümesinde iç faktörler ile birlikte dışarıda yaşanan gelişmeler de etkili olmuştur. Bu çeyrekte küresel piyasaları etkisi altına gelişmelerin başında 8 Kasım’da Trump’ın sürpriz bir şekilde ABD başkanı seçilmesi gelmiştir. Trump’ın, ABD başkanı seçilmesi durumunda yerine getireceğini söylediği vaatlerini seçilmesi ile birlikte uygulamaya başlaması piyasalarda tedirgin ve belirsiz bir hava oluşturmuştur. Ayrıca ABD Merkez Bankası (FED) 2016 yılının son toplantısını yaptığı 13-14 Aralık tarihlerinde beklentiler paralelinde faiz oranlarını 25 baz puan artırmış ve bu artışın 2017 yılında üç kez daha olabileceğinin de sinyallerini vermiştir. Bunun yanında Birleşik Krallık’ın AB’den resmen ayrılma sürecinin Mart 2017 itibarıyla başlayacağının açıklanması Brexit kaynaklı risklerin artmasına yol açmıştır. Avrupa Merkez Bankası (ECB) ise gerçekleştirdiği para politikası toplantısında herhangi bir faiz değişimine gitmeden varlık alım programını 2017 yılı sonuna kadar uzatma kararı almıştır.

Küresel piyasaları yakından ilgilendiren bir diğer önemli gelişme OPEC ülkelerinin petrol üretiminde kısıtlamaya gitmesi yönünde aldığı karar olmuştur. Petrol fiyatlarında uzun zamandır yaşanan düşüşe önlem olması amacıyla alınan bu karara OPEC üyesi olmayan Rusya’nın da katılması 2016 yılı sonuna doğru petrol fiyatlarında yükselişi beraberinde getirmiştir. Ancak karar sonrası üye ülkelerin üretimi kısma yönünde belirgin adım atmamış olmaları petrol fiyatlarında istenilen yükselişi getirmemiştir. Öte yandan Çin’deki ekonomik büyümede istikrarın sağlanması ve Japonya ekonomisinde deflasyonist baskıların devam ediyor olması da küresel piyasaları etkisi altına almaya devam etmiştir.

Etiketler: