Perspektif: GSYH 2014-I. Çeyrek Değerlendirmesi

2014 ilk çeyrekte gerçekleşen ekonomik büyümenin kaynağı nedir? Gerçekleşen ekonomik büyümede Türkiye'nin dünya sıralamasındaki yeri nedir? 2014 için hedeflenen ekonomik büyüme rakamı nasıl etkilenir?

2014 yılı birinci çeyreği, Türkiye ekonomisinde hem dış hem de iç şokların yaşandığı bir dönem olmuştur. Global ekonomik kriz, FED kararları, 17 Aralık darbe süreci ve 30 Mart yerel seçimleri nedeniyle oluşturulan kaos ortamı bunlardan bazılarıdır. Yerel seçimler sonrasında güçlenen siyasi istikrar ile birlikte seçim öncesi oluşturulan belirsizlik algısı yerini daha güvenli bir atmosfere bırakmıştır. Para piyasalarından gelen verilerin yanı sıra, düşen CDS risk primleri ve iktisadi aktivitedeki canlanmaya dair makroekonomik göstergeler bunu ispatlamaktadır. Dolayısıyla, diğer dönemlerde gerçekleşen büyüme oranlarından farklı olarak 2014-I.Çeyrek büyüme oranı yalnızca ekonomik olarak değil, siyasal olarak da farklı bir anlam taşımaktadır.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) oranı 2014 ilk çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4,3 ile beklentilerin üstünde büyümüştür. Siyaset Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı’nın (SETA) 2014 Yılı İlk Çeyrek GSYH Büyüme Beklenti Anketine göre 2014 yılı ilk çeyrekte ekonomide yüzde 4,2’lik büyüme beklentisi oluşmuştur. Böylece 2014 yılı ilk çeyreğinde GSYH cari fiyatlarla 198 568 milyon Dolar’a ve sabit fiyatlar ile 29 210 Milyon TL’ye ulaşmıştır. 2014 yılı ilk çeyreğindeki pozitif büyüme ile birlikte Türkiye ekonomisi, 2009 yılı son çey¬reğinden itibaren 18 çeyreklik dönem boyunca aralıksız pozitif büyümesini sürdürmüştür. Gerçekleşen bu büyüme oranı ile 2014 – 2016 Orta Vadeli Program’da (OVP) hedeflenen yüzde 4 büyüme hedefinin aşılacağı öngörülmektedir. Global ekonomik kriz, uluslararası kurum ve kuruluşların olumsuz analizleri, kredi derecelendirme kuruluşlarının not tehditleri, 17 Aralık süreci ve yerel seçimler gibi faktörlere rağmen, ekonominin gerçekleştirdiği bu büyüme performansı şoklara dayanıklılık göstergesi olmuştur. Ayrıca, tüm bu müdahalelere rağmen ekonomik göstergelerde iyileşmelerin sürmesi Türkiye ekonomisinin eski kırılgan yapısından uzaklaştığını da göstermektedir. Dahası ekonomi büyümeye en önemli katkıyı ihracat yapmıştır.

Etiketler: