Perspektif: GSYH 2012-II. Çeyrek Değerlendirmesi

SETA'nın hazırladığı çalışmaya göre, 2012 yılı II. çeyreğinde ekonomik büyüme aralıksız devam ediyor. Raporda büyümenin lokomotifi olarak ise ihracat gösteriliyor.

SETA tarafından hazırlanan ”GSYH 2012-II. Çeyrek (Nisan, Mayıs, Haziran) ve 2012 İlk Yarı Değerlendirmesi” yayımlandı.

SETA Ekonomi Direktörü Prof. Dr. Erdal Tanas Karagöl imzalı SETA değerlendirmesine göre 2012 yılı ikinci çeyreğinde, Euro Bölgesindeki kamu borçlarının sürdürülebilirliğine ilişkin endişeler, küresel ekonomideki yavaşlama ve belirsizlikler nedeniyle dünya ekonomisi olumsuz etkilenmiş, iktisadi faaliyetler ivme kaybetmiş ve ekonomik büyüme hız kesmiştir. Ancak, Türkiye ekonomisinde, 2012 yılı ikinci çeyrek ve ilk altı aylık dönemde, küresel ekonomik belirsizliklere rağmen uygulanan doğru maliye ve para politikaları sayesinde ekonomik büyüme istikrarlı bir biçimde artmış ve cari açıkta da tedrici azalış gözlemlenmiştir.

GSYH REEL OLARAK YÜZDE 2,9 ORANINDA ARTTI

Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın (GSYH) 2012 yılı ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre reel olarak yüzde 2,9 oranında arttığı ve GSYH cari fiyatlarla 349 630 milyon Türk Lirası’na ve 193 686 milyon Amerikan Doları’na ulaştığına yer verilen değerlendirmede, bu veriler ile birlikte Türkiye’nin 2009 yılının son çeyreğinden itibaren son 11 çeyrek boyunca aralıksız büyümesini sürdürdüğü belirtiliyor.

Çalışmada 2012 yılı ikinci çeyreğinde imalat sanayiinin gelişme hızının yüzde 3,4 olarak gerçekleştiği, ayrıca ikinci çeyrek içerisinde yer alan Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında sanayi üretim endeksinin bir önceki yılın aynı ayına göre sırasıyla yüzde 4,5, 5,9 ve 2,7 oranında arttığı ifade ediliyor. Ayrıca sanayi üretimindeki bu artışın istihdam oranlarını da etkilediğine ve 2012 yılı Mayıs ayı itibariyle istihdam oranının yüzde 46,3’e yükseldiğine yer veriliyor. Ayrıca, Euro Bölgesinde devam eden endişelere rağmen, Türkiye ekonomisinin sanayi üretiminde gösterdiği bu performansın, Merkez Bankası tarafından önümüzdeki dönemde desteklenmesi halinde ekonomik büyüme oranlarında daha fazla artış meydana gelebileceği vurgulanıyor.

G-20 ülkelerinin ikinci çeyrek büyüme rakamlarına da yer verilen değerlendirmede, 2012 yılı ikinci çeyrekte, G-20 ülkeleri içerisinde en yüksek ekonomik büyüme oranına sahip olan ülke yüzde 7,6 ile Çin olurken, ikinci ülke yüzde 6,4 ile Endonezya ve üçüncü en yüksek büyüme oranına sahip ülke ise yüzde 4,1 ile Meksika olmuştur. Türkiye’nin ise yüzde 2,9 büyüme oranı ile ABD, Japonya ve birçok Avrupa ülkesinin üzerinde büyüyerek G-20 ülkeleri arasında en çok büyüyen ülkeler arasında yer aldığı belirtiliyor.

BÜYÜMENİN LOKOMOTİFİ İHRACAT

Rapora göre, 2012 yılı ikinci çeyreğinde iç ve dış talep arasındaki dengelenme öngörüldüğü şekilde sürüyor. 2012 yılı ikinci çeyrekte ekonomik büyüme özel sektör yatırım talebi ve tüketimde meydana gelen daralmaya rağmen net ihracatta meydana gelen artış ile sağlanmış, ihracatın ithalattan daha fazla artması anlamına gelen bu durum ekonomik büy&uum

Etiketler: