Seçmenin 30 Mart Mesajı


  • Yer : SETA Ankara
  • Bitiş  :
  • Adres :

Seçmenin 30 Mart Mesajı

PANEL | 08 NİSAN 2014

 

TARİH: 08 NİSAN 2014 SAAT: 14:00 YER: SETA Ankara

Moderatör Hatem Ete, SETA
Konuşmacılar
  • Bekir Ağırdır, KONDA
  • İbrahim Kiras, Star Gazetesi
  • Tanel Demirel, Çankaya Üniversitesi
  • Tuncay Önder, Gazi Üniversitesi

SETA, 30 Mart 2014 Yerel Seçimlerinin ardından düzenlediği “Seçmenin 30 Mart Mesajı” başlıklı bir panelle seçimleri, siyasal partilerin performansını ve seçmenin mesajını masaya yatırdı. Moderatörlüğünü SETA Siyaset Direktörü Hatem Ete‘nin yaptığı panele, KONDA Genel Müdürü Bekir Ağırdır, Star Gazetesi Yazarı İbrahim Kiras, Çankaya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tanel Demirel ve Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tuncay Önder konuşmacı olarak katıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan Hatem Ete, 2007’den itibaren hem iç hem de dış siyasetteki radikal değişimlere rağmen, Türkiye’nin siyasal haritasının neden değişmediğini sorarak paneli başlattı.

AĞIRDIR: YENİ TÜRKİYE’Yİ İNŞA EDECEK ÜÇ SEÇİMLİK MARATONA GİRDİK

Panelde ilk olarak söz alan KONDA Genel Müdürü Bekir Ağırdır, Türkiye’nin devlet ve hukuk yapısının sürdürülemez bir noktaya geldiğini belirtip, sistemin reform ihtiyacının aşikâr olduğunu ifade etti. Yerel seçimlerle başlayan üç seçimlik maratondan sonra ortaya çıkacak kadroların yeni Türkiye’nin kuruluşunu gerçekleştireceklerini dile getiren Ağırdır, bu seçimlerin bir başka ifadeyle, yeni Türkiye’nin hangi kadroların eliyle ve hangi değerler üzerinden inşa edileceğini belirleyeceğini söyledi.

Konuşmasında, yerel seçimleri asıl tanımlayan dinamiğin siyasi kimlik ile kutuplaşma olduğunu belirten Ağırdır, bu durumun, siyasette konsolidasyonun gerçekleşmesine, küçük partilerin yok olmasına sebebiyet verdiğini belirtti. Bunun bir yansıması olarak, Türkiye siyasetinin dört tane kimlik siyasetine kilitlenmiş durumda olduğunun altını çizen Ağırdır, bundan sonra asıl dikkat edilmesi gereken noktanın bu partilerin kendi içerilerinde yaşayacağı dönüşüm veya ortaya çıkaracağı dinamikler olduğunu belirtti. Ağırdır ayrıca, Türkiye’nin yüzleştiği asıl tehlikenin siyasal kutuplaşma olmaktan ziyade yaşam tarzları üzerinden yaşanan kutuplaşma olduğuna dikkat çekti.

KİRAS: AK PARTİ ZOR ŞARTLARDA BÜYÜK BAŞARI ELDE ETTİ

Ağırdır’ın ardından panelde ikinci sözü alan Star Gazetesi Yazarı İbrahim Kiras, AK Parti’nin çok zor şartlar altında girdiği 30 Mart Yerel Seçimlerinde büyük bir başarı elde ettiğine değinerek, seçimde ortaya çıkan sonucun Başbakan Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ipi rahat bir şekilde göğüsleyeceğini ortaya koyduğunu belirtti.

DEMİREL: TÜRKİYE’NİN SORUNU ESKİ SİSTEMİN YERİNE NE KOYACAĞI

Panelde üçüncü sırada söz alan Çankaya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tanel Demirel, Türkiye ve AK Parti’nin bundan sonraki en önemli sınavının tasfiye ettiği eski sistemin yerine ne koyacağı meselesi olacağını ifade ederek, muhafazakârların Türkiye’nin önümüzdeki dönemde en belirleyici kesimi teşkil edeceğini belirtti. Demirel, AK Parti’nin tepe yöneticilerinden farklı bir şekilde sosyalleşen bir orta sınıfın varlığına dikkat çekerek, bu sınıfın AK Parti’yi değişime zorlayacağını belirtti. Demirel ayrıca, seçimlerin sonuçlarını tartışmalı olmaktan çıkarmak için daha iyi bir seçim altyapısı ile tekniğine ihtiyaç duyulduğuna dikkat çekti.

ÖNDER: TÜRKİYE’DE MUHALEFETİN AKTÖRLEŞEMEME SORUNU VAR

Panelde son olarak söz alan Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tuncay Önder ise seçim analizleri yaparken parti tabanlarının homojen kabul edilmemesi gerektiğini belirtti. Ortaya çıkan sonucun sadece kültürel ve hayat tarzı kutuplaşması üzerinden okunamayacağını belirten Önder, orta sınıflaşmanın bu resimde önemli bir rolünün olduğunu ifade ederek, kutuplaşmanın sadece Erdoğan’ın üslup ve tarzına indirgenemeyeceğinin, bunun sosyolojik zemininin olduğunun altını çizdi. Bunların dışında, Türkiye’de muhalefetin aktörleşememe sorununun var olduğunu belirten Önder, bu durumun da kurumsal mekanizmanın dışında bir muhalefetin doğuşuna yol açtığını dile getirdi.