30 Mart’a Doğru Cumhuriyet Halk Partisi


  • Yer : SETA Ankara
  • Bitiş  :
  • Adres :

30 Mart’a Doğru Cumhuriyet Halk Partisi

PANEL | 13 MART 2014

 

TARİH: 13 MART 2014 SAAT: 11:00 – 13:00 YER: SETA Ankara

Moderatör Hatem Ete, SETA
Konuşmacılar
  • Mustafa Altunoğlu, Anadolu Ünv. Öğretim Üyesi
  • Murat Yılmaz, Siyaset Bilimci
  • Tanju Tosun, Ege Ünv. Öğretim Üyesi
  • Mahmut Övür, Sabah Gazetesi Yazarı

SETA tarafından 30 Mart Yerel Seçimleri öncesi, TBMM’deki dört siyasi partiyi değerlendirmek üzere düzenlenen paneller dizisinin üçüncüsü “30 Mart’a Doğru Cumhuriyet Halk Partisi” paneli SETA Ankara’da gerçekleştirildi. Panelde, SETA tarafından yayımlanan, Mustafa Altunoğlu imzalı Geçmişin Yüküyle Yenilik Arayışı: CHP’de Lider, Tavan ve Taban Analizi” isimli raporun da tanımı yapıldı.

Moderatörlüğünü SETA Ankara Genel Koordinatörü Taha Özhan’ın üstlendiği panele, raporun yazarı Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi Mustafa Altunoğlu’nun yanı sıra Siyaset Bilimci Murat Yılmaz, Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tanju Tosun ve Sabah Gazetesi Yazarı Mahmut Övür konuşmacı olarak katıldı.

ALTUNOĞLU: CHP KÖKLERİNDEN KOPAMADIĞI İÇİN DEĞİŞEMİYOR

SETA Ankara Genel Koordinatörü Taha Özhan’ın açılış konuşmasından sonra ilk panelist olarak söz alan Mustafa Altunoğlu, hazırladığı “Geçmişin Yüküyle Yenilik Arayışı: CHP’de Lider, Tavan ve Taban Analizi” isimli rapora dair değerlendirmelerde bulundu.

CHP tarihine bakıldığında, partinin kadim bir geleneği olmasına rağmen zaman zaman yenilenme ihtiyacının olduğunu ifade eden Altunoğlu, CHP’de değişimin “ortanın solu” ve “demokratik sol” olmak üzere iki ana aksla ilerlediğine dikkat çekti. Bu çabaların CHP’yi iktidara getirme amacı taşıdığına ancak istenen başarının yakalanamadığına değinen Altunoğlu, CHP’de köklerden kopmaktan ziyade keskinliğinin yumuşatılmasının söz konusu olduğunu belirtti.

Değerlendirmesinde, CHP’nin yenilikçiler ve ulusalcılar diye ayrışsa bile köklerinden kopamayan bir parti olduğuna değinen Altunoğlu, köklerden kopamamanın değişimi engellediğini belirtti. Altunoğlu ayrıca, CHP tabanına yönelik yapılan araştırmalarda, CHP tabanında Deniz Baykal’ın halen ciddi bir karşılığı ve nüfuzu olduğunun da altını çizdi.

TOSUN: CHP DEĞİŞMEK YERİNE SOLDA SAHİCİ OLMALI

Panelde, Altunoğlu’nun ardından söz alan Tanju Tosun yenilik arayışındaki CHP’nin eski CHP ile çatışma halinde olduğunu vurgulayarak, bu noktada, yenileşme talebinin Batı tipi sosyal demokrat olma amacının bir ürünü olup olmadığının sorulması gerektiğini belirtti.

CHP’de asıl motive noktasının iktidar olmak olduğunu ve iktidar olmanın yenileşme çabalarından geçtiğini belirten Tosun, bu noktada, ideolojik anlamda dönüşüm geçirilerek toplumun geneline hitap ederek oy arttırma amacının söz konusu olduğuna dikkat çekti.

Tosun değerlendirmesinde, CHP’nin “yeni”ye odaklanmaktan ziyade AK Parti karşıtlığı üzerinden söylem geliştirdiğinin ve bu durumun, yenilenme düşüncesinin söylem düzeyinde kalmasına neden olduğunun altını çizdi. Tosun ayrıca CHP’nin değişimden ziyade solda sahici olma yolunda çabalaması gerektiğini belirtti.

ÖVÜR: CHP’NİN İKTİDAR OLMA SENDROMU VAR

Tosun’un ardından panelde söz alan Mahmut Övür, 2010 yılı itibariyle, CHP’nin Cumhuriyet tarihi boyunca mağdur ettiği bir kesimin CHP’nin başında olduğunu belirterek başladığı konuşmasında, CHP’nin iktidar olma sendromu taşıdığına dikkat çekti. Övür, iktidar olma yolunda her türlü adımın atılabileceğine, ancak şu ana kadar “Altı Ok” aksının hiç değişmediğine ve CHP’nin kendi içerisinde dönüşüm talebinde olan aktörleri erittiğine vurguda bulundu.

Değerlendirmesinde, “Türkiye’de askeri vesayet bitse de, bürokratik vesayet sürüyor.” diyen Övür, güncel bir tartışma konusu olan CHP-Cemaat ittifakının da bu açıdan yorumlanabileceğini kaydetti. Övür konuşmasında, yenilik adına atılan adımlarda, Kürt Meselesi, başörtüsü gibi konularda CHP’nin statükocu yapısından ötürü meselelere dokunmaktan öteye geçemediğini ve bunun ise CHP tabanında ciddi bir dönüşüm arzusunun olmamasından kaynaklandığının altını çizdi.

YILMAZ: YENİ İTTİFAKLAR KURMAK YENİ SİYASET ANLAMINA GELMEZ

Panelde son olarak söz alan Murat Yılmaz ise, CHP’nin seçim ittifaklarına ve özellikle merkez sağdan getirdiği belediye başkan adaylarına değinerek, yeni ittifaklar kurmanın yeni siyaset anlamına gelmediğine dikkat çekti. Kılıçdaroğlu, Sarıgül gibi popülist aktörler ile Cemaat ittifakı gibi zenginleşmelerin, siyasi bir program ortaya koyulmadığı sürece CHP’de yaşanan savrulmaları engelleyemeyeceğini belirten Yılmaz, “Siyasi programsızlıkla merkez sağdan aday devşirmeler CHP’yi yeniliğe değil, Herkesi Yakala Partisi olmaya götürür.” dedi. Yılmaz ayrıca, “Yeni CHP söylemi eski CHP’den epistomolojik, devrimci bir kopuş getirmiyorsa, orada değişime karşı stratejik tutum alış vardır.” değerlendirmesinde bulundu.

 

 

30 Mart30 Mart30 Mart30 Mart30 Mart30 Mart30 Mart30 Mart30 Mart