Madrid’de IFEMA Kongre Merkezinde düzenlenen NATO Liderler zirvesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile selamlaştı. (Dursun Aydemir/AA, 30 Haziran 2022)

Dış Politikada Neyi Oyladık?

Erdoğan’ın liderliğinde Türk dış politikası, Batı ile ve büyük güçlerle ilişkilerde “eşitler arası bir ilişki”yi talep eden, kendisine Doğu ya da Batı herhangi bir “dış eksen” tanımlamayan bir tarz benimsediyse; Millet İttifakı Türk dış politikasında daha iddiasız, Batı ile ilişkilerde “yerini bilen” ve dış eksen olarak da belirgin bir şekilde Batıyı benimseyen bir tarzı hayata geçirecekti.

Türkiye, The Economist dergisinin tabiriyle “(Dünyada) 2023 Yılının En Önemli Seçimi”ni geride bıraktı. Rekor denecek seviyede yüksek katılım oranı, çok büyük bir seçmen kitlesiyle sorunsuz seçim icra etme kapasitesiyle ve asayiş ve sandık güvenliğinin azami seviyede sağlanması gibi özellikleriyle elbette Türkiye’deki hemen her seçim, bu seçimde de olduğu gibi dünyadaki pek çok ülkeye örnek teşkil edecek mahiyette. Ancak pek çok yabancı gözlemci, yorumcu, medya ve yayın organının 14 Mayıs 2023 seçimlerine göstermiş olduğu görülmemiş ölçekteki ilginin sebebi, elbette Türk demokrasisinin –katılım, temsil, sıhhat, dayanıklılık, köklülük ve yerleşiklik açılarından- yüz ağartıcı performansı değildi. Mazhar olunan orantısız ilginin asıl sebebi, Türkiye’de mevcut iktidarın devam etmesi ya da değişmesi halinde –her iki durumda da- Türkiye’nin merkezinde yer aldığı pek çok jeopolitik ve stratejik meselenin Türkiye’nin tutturacağı istikametten etkilenme potansiyelidir. Türkiye kadar önemli bir ülkenin stratejik ve dış politika tercihleri, etkileyebileceği konular/sorun alanları düşünüldüğünde sadece bölgesel güçleri değil, küresel/büyük güçleri de çok yakından ilgilendirmiştir. Çin ile ilişkiler ve Uygur meselesi, Türk dünyasıyla entegrasyon ve bağlantısallık, Kafkaslarda Azerbaycan lehine kurulan denge, Kuzey Irak’ta PKK’ya uygulanan ağır baskı, Suriye, Rusya-Ukrayna Savaşı ve küresel gıda güvenliği, enerji güvenliği, Libya ve Doğu Akdeniz, Rusya, AB ve ABD ile ilişkiler, Afrika’da Türkiye etkisi vb. gibi pek çok kritik konu başlığı, Türkiye’deki 14 ve 28 Mayıs seçimlerinden doğrudan etkilenme potansiyeline sahipti.

İki Seçeneğin Karşılaştırılması

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liderliğini yaptığı Cumhur İttifakı ile CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun liderliğini yaptığı Millet İttifakı sadece iç politikada değil, dış politikada da birbiriyle uzlaşması zor olan icraat, anlayış ve istikamet farklılıklarını öngörüyordu. Erdoğan’ın iktidarının erken sayılabilecek yıllarından itibaren temelini attığı, istikrarlı bir şekilde yatırım yapmayı sürdürdüğü ve nihayet Cumhur İttifakı’nın kurulmasıyla daha da belirgin hale gelen dış politika anlayışı, Türkiye’ye dünyada…

Devamını Kriter‘de okumak için tıklayın: Dış Politikada Neyi Oyladık?

Etiketler: