Dar Bölge ve Siyasette Temsil Sorunu

SETA İstanbul Siyaset Araştırmacısı Nebi Miş, dar veya daraltılmış bölge seçim sistemlerinde amacın temsilde adaletin ve siyasal istikrarın sağlanması olduğunu belirterek, Türkiye'de siyasal kültürün yerleşmesi açısından yeni bir seçim sistemine ihtiyaç duyulduğuna dikkat çekti.

TRT Haber ekranlarına konuk olan SETA İstanbul Siyaset Araştırmacısı Nebi Miş, yeni seçim sistemi bağlamında ‘dar bölge’ ve ‘daraltılmış bölge’ kavramlarının farkını değerlendirerek, yeni sistemin siyasette temsil sorununu çözme amaçlı olduğunu belirtti. Barajın olmadığı dar bölge seçim sisteminde Türkiye’nin 550 farklı seçim çevresine ayrılarak her bölgeden bir milletvekili seçileceğini belirten Miş, daraltışmış bölge sistemine ilişkin olarak ise “Demokratikleşme Paketi’nde önerildiği şekliyle barajın yüzde 10’dan yüzde 5’e çekilerek, 5’er milletvekili oluşacak şekilde seçim bölgelerinin ayrılması şeklinde uygulanacak.” değerlendirmesinde bulundu.

Konuşmasında, Türkiye’de her dönemde seçim sistemi tartışmalarının olduğuna dikkat çeken Miş, sözlerinin devamında, “Temsilde adalet ve siyasal istikrar konuları sürekli tartışılmıştır. Özellikle Kürt siyasal hareketinin Mecliste temsili ile ilgili çeşitli sorunlar yaşanıyor. Yüzde 10 barajının getirmiş olduğu bir siyasal sonuçtan dolayı Kürt siyasal hareketi seçimlere bağımsız adaylar üzerinden girdiği için, bu durum bir siyasal sistem sorunu olarak karşımıza çıkmakta. AK Parti iktidara geldiğinden itibaren siyasal alanda pek çok sorunları çözen bir parti olarak tabii ki buradaki siyasette temsil sorununu halletmesi gerekiyordu.” dedi. 

Etiketler: