Bir Mısır Gerçeği: 42 Yıldır Mısır’ı Yöneten “Menufiyeliler’

Mısır'da polis, istihbarat, ordu, medya ve üniversite gibi stratejik yerlerde çalışan ve Mursi'nin bir yıllık iktidarı dışında 42 yıl boyunca ülke yönetiminde etkili olan Menufiyelilerin daha yakından tanınması gerekiyor.

Mısır’da, Kral Faruk’un 1952 yılında Cemal Abdunnasır tarafından devrilmesinden sonraki süreçte Menufiyeliler, Mısır yönetiminde yer almaya başladılar. Menufiyeli ilk Cumhurbaşkanı Enver Sedat, Nasır’ın vekiliydi ve haliyle önemli bir isimdi. 1970’te ise Enver Sedat’ın Mısır Cumhurbaşkanı olmasının ardından iş başına gelen Menufiyeliler, o tarihten bu yana Mısır’ı fiilen yönetiyorlar.

Mısırlıların deyimiyle “El Meneyife”, devletin bütün stratejik organlarında güçlü bir şekilde bulunuyor. Bunun başlıca nedenlerinden biri ise Menufiyelilerin yaşadıkları bölgede çiftçilikten başka bir gelir kaynağı olmaması nedeniyle ticaret ve eğitime önem vermeleri, zor hayat şartlarının onları okumaya ve devlet kadrolarına yerleşip memur olmaya zorlaması. Bu sebepten, Menufiye’nin diğer vilayetlere nazaran eğitim oranı oldukça yüksektir. Mesela Menufiye Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin yerleşme puanı, Kahire Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden daha yüksektir. Her yıl üniversite sınavlarında çeşitli dallarda Menufiyeli öğrenciler ilk üçe girerler.

Menufiyeliler polis, istihbarat, ordu, medya ve üniversite gibi stratejik yerlerde çalışmaktadırlar. Bunda Mısır’ın yönetiminde son 43 yıldır Menufiyelilerin etkili olmasının payı büyük. Sedat’ın iktidara geldiği Eylül 1970’ten Mübarek’in devrildiği 11 Şubat 2011 tarihine kadar Mısır, fiilen Menufiyeli iki Cumhurbaşkanı tarafından 40 yıl boyunca yönetilmiştir. Bir buçuk yıllık Yüksek Askeri Konsey döneminde de Mısır yine Menufiyeliler tarafından yönetildi.

Mübarek’in devrilmesinden sonra, Muhammed Hüseyin Tantavi başkanlığındaki Yüksek Askeri Konsey ülke yönetimini eline aldı. Bu bir buçuk yıllık askeri yönetim dönenimde iki hükümet iş başına geldi. Bu hükümetlerden ilkinin başbakanı Isam Şeref (Mart 2011 – Kasım 2011) ve sonrasında görevi devralan Kemal Genzuri (Aralık 2011 – Ağustos 2012) Menufiyeli’dir. Bu bilgilerden de anlaşılabileceği üzere Menufiyeliler, 1970’ten bu makalenin yazıldığı tarihe kadarki süreçte, yalnızca bir yıllık Mursi dönemi dışında iktidardaydı.

Mursi’nin Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanmasının ardından, Mısır’da tam 42 yıl aradan sonra Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ın Menufiyeli olmadığı bir yönetim kurulmuş ve yıllar sonra bir ilk gerçekleşmişti. Ancak en önemli bakanlıklardan birisinde yine bir Menufiyeli isim vardı. O isim, Mısır’da Mursi döneminin sona ermesinde en önemli rolü üstelenen Genelkurmay Başkanı ve Savunma Bakanı Abdulfettah el Sisi’ydi.

Mursi’nin devrilmesinin ardından ise Mısır geçici cumhurbaşkanlığı görevine kanun gereği Anayasa Mahkemesi Başkanı Adli Mansur getirildi. Adli Mansur, Anayasa Mahkemesi Başkanlığı görevine Mursi aleyhinde ülkede organize edilen büyük protesto gösterilerinin yapıldığı 30 Haziran 2013 tarihinde başladı. 3 Temmuz’daki müdahaleyle Mursi’nin görevinden alınmasının ardından 4 Temmuz 2013 tarihinde fiilen Mısır Cumhurbaşkanı olan Mansur’un da bir Menufiyeli olduğunu not düşelim.

MENUFİYE VİLAYETİ NEREDE YER ALIR?

Kahire’nin kuzeyi ve Nil Deltası olarak isimlendirilen bölgenin güneyinde yer alan Menufiye vilayetinin başkenti Şibin el Kum’dur. Vilayetin en büyük şehri, 1991 yılında Behira vilayetinden Menufiye’ye geçirilmiş olan 3 milyonun üzerinde nüfusa sahip olan Sedat şehridir.

Vilayetin en önemli eğitim kurumu Menufiye Üniversitesi’dir. Vilayette 2013 yılında Sedat Şehri’nde de aynı isimle bir üniversite daha kuruldu.

Vilayetin en öneml

Etiketler: