Arap Devrimlerinin Geleceği Tartışıldı

SETA Kahire'de düzenlenen ve Türk-Arap araştırmacıların katıldığı çalıştayda “3. yılında Arap devrimlerinin geleceği” tartışıldı.

SETA Kahire’de düzenlenen ve 12 İslam ülkesinden düşünce kuruluşlarının (think-tank) katılımıyla gerçekleşen “3. Yılında Arap Devrimlerinin Geleceği” başlıklı çalıştayda, Arap Baharı kapsamında gerçekleşen devrimlerin geleceğinin yanı sıra bölge düşünce kuruluşlarının çalışmaları masaya yatırıldı.

ORTADOĞU’NUN YENİDEN İNŞASINDA THINK-TANKLERİN ÖNEMİ

Türkiye’den SETA’nın dışında; Mısır’dan Bedail Araştırma Merkezi, Nil Merkezi, Hadara Araştırma Merkezi, Kahire İnsaniyat Araştırma Merkezi ve Kahire Filistin Araştırma Merkezi; Suudi Arabistan’dan Din ve Siyaset Merkezi; Lübnan’dan Arap Birliği Araştırma Merkezi ve Bahis Arş Araştırma Merkezi; Ürdün’den Ortadoğu Araştırmaları Merkezi; Libya’dan Libya Araştırma Merkezi; Filistin’den Gazze merkezli Atlas Araştırma Merkezi ve Moritanya’dan Moritanya Araştırma Merkezi’nin de aralarında bulunduğu çok sayıda think-tankin temsilcisi toplantıya katılım gösterdi.

İslam ülkeleri arasında aracısız diyalog ve işbirliğini amaçlayan toplantıda, Arap devrimlerinin geride kalan iki yılının değerlendirmesi ve devrimlerin geleceğinin yanı sıra Ortadoğu’nun yeniden inşasında düşünce kuruluşlarının önemi ele alındı.

ÖZHAN: “HEDEF DOĞRUDAN İLETİŞİM VE ORTAK DİLİN OLUŞTURULMASI”

Arap basınının yoğun ilgi gösterdiği çalıştayda konuşan SETA Başkanı Taha Özhan, bölgedeki araştırma kuruluşlarının doğrudan iletişim kurması ve aralarında ortak dil oluşturulmasının önemine vurguda bulunarak, “Biz önce kapasite haritasını görmek istiyoruz. Düşünce kuruluşlarının kapasiteleri neler ve ortak gündemleri var mı, yok mu, buna bakmak istiyoruz.” dedi. Çalıştayı bu kapsamda değerlendirdiği ifade eden Özhan, mevcut çalıştayın “üçüncü bir aracıya ihtiyaç duymadan doğrudan Türk ve Arap ilgili aktörlerin bir araya geldiği üçüncü bir dile ihtiyaç duymadan kendi aralarında konuşabildikleri bir toplantı olduğu” değerlendirmesinde bulundu.

Toplantıda söz alan SETA’nın Arapça olarak yayımladığı Ru’ye Türkiye dergisinin editörü Ramazan Yıldırım ise bölgenin sorunlarını bölgedeki uzmanlarla tartışmayı amaçladıklarını ve çalıştay ile bunu gerçekleştirdiklerini belirtti.

Toplantıda, bölge think-tanklerinin çalıştaya katılım gerçekleştiren temsilcileri sırayla söz alırken, Arap baharı merkezli olarak ‘Ortadoğu’nun sorunlarını Ortadoğulu aktörlerle tartışmanın’ öneminin yanı sıra ve think-tankler için kilit öneme sahip ‘analiz etme metodolojisi’ yoğun şekilde ele alındı.

SETA, daha önce Ekim ayında Tunus‘ta, Nisan’da ise Libya‘da Arap devrimlerine yönelik geniş katılımlı değerlendirme toplantıları gerçekleştirmişti.

 
Etiketler: