Güncel
Ayşenur Ezgi Eygi’nin İsrail Tarafından Öldürülmesi ve Yansımaları

7 Ekim günü başlayan ve halen devam eden saldırıları ile İsrail, Gazze'de ve diğer Filistin topraklarında insanlık tarihinde eşine az rastlanır bir insani kıyımı gerçekleştirmeye devam ediyor. Bu kıyımı, en yakın tarihli örneklerinden birisi olan Bosna Hersek'teki kıyımlardan da farklı olarak bütün görsel kanıtları ile tüm dünya kamuoyunun gözleri önünde gerçekleştiriyor.

ABD Başkanlık Seçimleri Suriye’ye Nasıl Yansır?

ABD Başkanlık seçimleri yaklaştıkça uluslararası siyaset ve dengeler, yeni başkanın kim olacağı ve olası dış politika vizyonuyla yakından ilgilenir. Bu noktada analistleri rahatlatan unsurların başında ise mevcut adayların geçmiş yönetimlerde Başkan ya da Başkan yardımcısı görevlerinde bulunması gelmektedir.

Siyasette Karşılaştırma İmkânı ve Eğilimler

Muhalefete yakın bir kamuoyu araştırma şirketinden AK Parti'nin tekrar birinci parti olduğunu gösteren bir anket yayınlandı. Anketi yapan araştırma şirketi, yerel seçimden bu yana her ay CHP'yi birinci parti gösteriyordu.

Trump-Harris Münazarası Seçimin Seyrini Değiştirecek mi?

Salı akşamı gerçekleşen Trump-Harris münazarası Amerikan halkının sorunlarına çözüm önerilerinin konuşulduğu bir tartışma olmadı. Siyasetin son derece kutuplaştığı ve kişiselleştiği bir dönemde gerçek meselelerin etraflıca masaya yatırılmasını beklemek gerçekçi olmazdı zaten. Bunun yerine büyük ölçüde adayların karakterlerinin çarpıştığı ve birbirlerini zora sokmayı başarıp başarmadıklarını ölçtüğümüz bir televizyon şovu izledik. Trump hazırlıksız, disiplinsiz ve sinirlerine hâkim olamayan bir görüntü çizerken, Harris birçok soruya doğrudan cevap vermeyen ama Trump’ı ajite etmeyi başaran bir performans gösterdi. Ana akım medya Harris’i tartışmanın galibi ilan etti ancak münazaranın yarışın seyrini değiştirecek derecede büyük bir etki yaptığını söylemek mümkün değil.

ABD’de Harris-Trump Başkanlık Münazarası Hangi Adayın İşine Yaradı?

Doç. Dr. Kılıç Buğra Kanat’ın, ABD’nin başkenti Washington DC’den Amerika'nın iç ve dış politikasını derinlemesine analiz edeceği AA Podcast’in yepyeni programı başladı. Amerika Masası’nın ilk bölümünde, ABD’de başkan adaylarının münazara geleneğini ve son Harris-Trump münazarasını konuştuk.

SETA Genel Koordinatörü Doç. Dr. Miş: Yeni Bir Anayasaya İhtiyaç Var. 1982 Anayasası'nın Ruhunda Darbecilerin İzi Var

Türkiye demokrasi tarihinde kara bir leke olarak yer alan 12 Eylül darbesinin üzerinden 44 yıl geçti. Darbeye giden süreci ve sonuçlarını SETA Genel Koordinatörü Doç. Dr. Nebi Miş ile konuştuk.

Rapor
Sudan’da Bir Yılın Muhasebesi | Sudan İç Savaşının Dünü, Bugünü, Yarını ve Çözüm Önerileri

Bu rapor 15 Nisan 2023’te başlayan iç savaşın üzerinden geçen bir yılın ardından Sudan’da krizin nereden nereye geldiğini, maliyetini ve aktörlerini, uluslararası güçlerin Sudan’daki politikalarını ve hedeflerini, sorunun çözümü için atılan adımları ve girişimleri ele alarak gelecekte yeni bir Darfur krizinin yaşanıp yaşanmayacağını tartışmakta ve son olarak krizin çözümüne yönelik önerilerde bulunmaktadır.

Ortadoğu’da ABD-İran Gerilimi

Washington’ın Ortadoğu bölgesine yönelik “çift sütunlu” politikasının sütunlardan birini oluşturan İran, 1979 İslam Devrimi ile birlikte müttefiklikten ABD ile sürekli çekişen bir ülke konumuna gelmiştir. Bu doğrultuda Tahran’ın devrimle birlikte geliştirdiği argümanlar Washington’ın bölgedeki misyonu ve çıkarlarıyla ciddi anlamda çatışmaktadır. İran devrimle birlikte “Ne Doğu ne de Batı, İslam Cumhuriyeti” sloganıyla dönemin iki blokunu da reddederek “Bağlantısızlar” hareketine katılmıştır. Ancak son dönemlerde İran, artan Batı baskısıyla birlikte “Doğu’ya Bakış” söylemini geliştirerek Rusya ve Çin’e yakın politikalar izlemektedir. Bu politikalar doğrultusunda Tahran’ın Moskova ile ilişkileri askeri iş birliklere yöneldiği için ABD ile İran arasında bir gerilim unsuru olarak değerlendirilmektedir.

Dijital İkiz ve Akıllı Şehirler

Bu raporda, belirtilen çerçevede öncelikle akıllı şehir olgusu genel olarak incelenmekte ve süreç içindeki teknolojik değişimlerle gelişen boyutların izi sürülmektedir. Ardından dijital ikiz teknolojisi akıllı şehirleri gelişmiş bir boyuta taşıma potansiyeli üzerinden incelenmektedir. Bu kapsamda dijital ikizin tarihsel gelişimi, bileşenleri, kullanım alanları, şehirlere yönelik potansiyel katkıları ve farklı uygulama örnekleri ve olası risk alanları ele alınmaktadır. Ayrıca bu alanda Türkiye’deki gelişmeler, uygulamalar ve geleceğe dair beklentiler de değerlendirilmektedir.

Yerel Yönetimler ve Vatandaş İletişiminde Dijitalleşme

Bu raporda kamusal iletişimi merkeze alan bir bakış açısıyla hareket edilmiş ve esas olarak yerel yönetimler özelinde kamusal iletişimin dijital evresine odaklanılmıştır. Bu amaçla ilk olarak teknolojik gelişmelerle ortaya çıkan yeni dijital iletişim evreni incelenmiştir. İzleyen bölümlerde belediye-vatandaş ilişkisinde yaşanan dönüşüm ve bu dönüşümü sağlayan yeni dijital iletişim araçlarına odaklanılmıştır. Bu çerçevede kamusal iletişimin hizmetine sunulan web sayfaları, sosyal medya platformları, mobil teknolojiler, açık veri portalları ve akıllı kullanıcı arayüzleri, blokzincir ve YZ gibi diğer yükselen teknolojiler ayrıntılı bir şekilde aktarılmıştır. Son bölümde ise dijital iletişimle birlikte ortaya çıkan fırsatların yanında tehditlerin de dikkate alınması gereğinden hareketle çeşitli değerlendirmeler yapılmıştır. Raporda yeni dijital iletişim araç ve kavramlarının incelenmesinin yanında Türkiye’deki belediyelerden somut kullanım örneklerine de geniş bir şekilde yer verilmiştir.

Afet Yönetiminde Kentsel Dönüşüm ve Türkiye’deki Uygulamalar

Bu raporda kentsel dönüşüm konusu afet yönetiminin risk azaltımı boyutu çerçevesinde ele alınmaktadır. Son yıllarda hayata geçirilen kentsel dönüşüm projeleri afet politikalarında etkili bir risk azaltım stratejisi olarak görülmektedir. Bu kapsamda raporda farklı ülkelerde deprem, sel ve iklim değişikliği gibi afet türleri ve riskleri kapsamında yapılan kentsel dönüşüm çalışmalarının örnekleri yer almaktadır. Ayrıca farklı kentlerde yerel yönetimlerin öncülüğünde yürütülen kentsel dönüşüm projelerinin örneklerine de yer verilmektedir.

Yeni Nesil Şehircilik Yaklaşımları ve Türkiye’de Şehirlerin Çevre Gündemi

Raporda şehirlerin çevresel kırılganlıklarını azaltan üç önemli yaklaşım ele alınmaktadır. İlk olarak kentsel alanda normalin üzerinde ortaya çıkan yağmur suları ve artan su arzının etkin yönetimine odaklanan sünger şehir modeli incelenmiştir. İkinci olarak döngüsel ekonomiyle de bağlantılı şekilde etkin kaynak yönetimine dayanan ve kaynakların atık olmasını engelleyen bir çabayı ifade eden döngüsel şehir modeli ele alınmıştır. Ardından günlük yaşamda hareketliliği en az düzeye indirgeme çabalarını ifade eden, karbon emisyonunu düşürmeyi ve gündelik yaşamı kolaylaştırmayı amaçlayan kompakt şehir modeli irdelenmiştir. Son olarak ise Türkiye’deki çevre başlıklı yönlendirici ulusal politika belgeleri üzerinden şehirlere dair değerlendirmeler yapılmıştır.

Analiz
Almanya’da Eylül 2024 Eyalet Meclisi Seçimleri ve Federal Siyasete Etkileri

Bu analizde 1 Eylül 2024’te Almanya’nın Thüringen ve Saksonya, 22 Eylül’de ise Brandenburg eyaletlerinde gerçekleşecek olan eyalet meclisi seçimleri ele alınmaktadır.

Yahya Sinvar ve Hamas’ta Yeni Dönem

Bu analiz, Yahya Sinvar’ın hangi saiklerden ötürü Hamas’ın liderliğine seçildiğini ele almakta ve Sinvar’ın kişisel özellikleri ile sahadaki tesiri nedeniyle yeni bir Yaser Arafat etkisi oluşturabilme ihtimalini tartışmaktadır.

15 Temmuz'dan Alınacak Dersler

Bu analizde darbeye kalkışan FETÖ’nün nitelikleri, 15 Temmuz darbe girişiminin önlenmesinin nasıl mümkün olduğu, bunun Türkiye’nin yanı sıra dünya ülkeleri için de önemli oluşu ve demokratik meşruiyet çerçevesinde 15 Temmuz’dan çıkarılması gereken dersler açıklanmaktadır.

Amerikan Üniversitelerinde Filistin Gösterileri

Bu analiz ABD’nin prestijli üniversitelerinde düzenlenen Filistin gösterilerinin Amerikan siyasetine ve 2024 başkanlık seçimine etkilerini incelemektedir.

Suveyda Protestolarının Anlamı ve Suriye’nin Geleceği

Bu analiz 23 Ağustos 2023’te başlayan ve günümüzde de devam eden Dürzi ağırlıklı bir nüfusa sahip Suveyda eyaletinde rejim karşıtı protestoları ele almaktadır.

Şi Cinping’in Avrupa Ziyareti Yeni Bir Açılımın Habercisi mi?

Bu analizde Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in 5-10 Mayıs arasında gerçekleştirdiği Avrupa ziyaretinin küresel jeopolitik ve jeoekonomik rekabet açısından yansımalarına odaklanılmıştır.

Perspektif
Çin-Afrika Kalkınma İş Birliği ve FOCAC’ın Dokuzuncu Zirvesi

Çin-Afrika iş birliği açısından FOCAC’ın önemi nedir? FOCAC’ın dokuzuncu zirvesinde öngörülen temel iş birliği alanları nelerdir? FOCAC’ın kalkınma iş birliği yaklaşımının başlıca dinamikleri nelerdir?

Türkiye’nin Nüfus Projeksiyonu ve Demografik Dönüşüm

TÜİK nüfus projeksiyonunda hangi veriler mevcut? Bu veriler ne anlama geliyor? Genç ve yaşlı nüfus oranlarında nasıl bir dönüşüm beklenmektedir?

Batı Dizi Sektöründe Terör Propagandası: YPG Örneği

Dizi sektörünün propaganda özellikleri ve terör ile ilişkisi nedir? Propaganda araçlarında terör örgütleri nasıl işlenmektedir? Batılı ülkelerin dizi sektöründe YPG propagandası nasıl yürütülmektedir?

9. Yargı Paketi

Türkiye’de yargı reformu nasıl bir tarihsel arka plana sahip? Yargı reformunun yoğunlaştığı alanlar neler? 9. Yargı Paketi’nin gerekçesi nedir ve hangi değişiklikleri getirmektedir?

75 Yıllık Savunma Örgütü: NATO

İkinci Dünya Savaşı sonrasında kurulan savunma örgütleri hangi amaçla oluşturuldu ve neden bazılarının varlığı sona ererken NATO varlığını sürdürebildi? Rusya-Ukrayna savaşı sonrasında NATO’nun genişleme ve savunma politikaları nasıl şekillendi? NATO’nun kuruluşunun 75. yıl dönümünde yeni tehditler nelerdir?

İran Cumhurbaşkanlığı Seçim Sonuçları ve Yeni Dönem Analizi

İran Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde katılım oranlarının gitgide düşmesi ne anlama geliyor? Yeni Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’ın izleyeceği muhtemel politikalar nelerdir? Yeni cumhurbaşkanı hangi vaatlerde bulunuyor ve bunların ne ölçüde uygulanabilir olduğu söylenebilir?

Çin-Afrika Kalkınma İş Birliği ve FOCAC ın Dokuzuncu Zirvesi
Perspektif

Çin-Afrika Kalkınma İş Birliği ve FOCAC’ın Dokuzuncu Zirvesi

Çin-Afrika iş birliği açısından FOCAC’ın önemi nedir? FOCAC’ın dokuzuncu zirvesinde öngörülen temel iş birliği alanları nelerdir? FOCAC’ın kalkınma iş birliği yaklaşımının başlıca dinamikleri nelerdir?


Eylül 2024

Odak
TCG Piri Reis’in Hizmete Girişi ve Türk Deniz Kuvvetleri

Türkiye’nin sahip olduğu uzun kıyı şeridi ve ilgi alanını teşkil eden denizler düşünüldüğünde Türk Deniz Kuvvetlerinin güçlü olması önemli bir gereklilik arz etmektedir. Gerek ülkemizi çevreleyen kriz bölgelerinin mevcut durumu gerekse potansiyel gerginlik alanları dikkate alındığında Türkiye’nin müşterek bir harekatı icra edecek kuvvet yapılanmasına ihtiyaç duyulmaktadır.

Sosyal Medyadaki Filistin Sansürünün İşaret Ettiği Tehlikeler

Meta'nın Tahran'da uğradığı suikast sonucu hayatını kaybeden Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'yi anmak isteyen kullanıcıların paylaşımlarını engellemesi gözleri bir kez daha sosyal medyadaki Filistin sansürüne çevirdi. Meta'nın sahibi olduğu Instagram'ın Malezya Başbakanı Enver İbrahim'in Heniyye ile görüşmesine dair paylaşımını kaldırması ve Facebook'un Diyanet İşleri Başkanlığı hesabının canlı yayınladığı "gıyabi cenaze namazı" videosunu kaldırıp hesaba yayın yasağı getirmesi şikayetler arasında öne çıkıyor. Esasen Filistin konusundaki Batı kaynaklı susturma ve yok sayma politikası yalnızca sosyal medyada yaşanmadı. Akademiden siyasete, basından spora pek çok alanda otoritelerin ciddi baskıları söz konusu. Pek çok irade açıklaması kolayca antisemitizm suçlamasıyla karşılaşabiliyor.

UAD’nin İsrail Hakkında Verdiği Danışma Görüşü

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunun 30 Aralık 2022’de Uluslararası Adalet Divanından (UAD) İsrail işgaline ve İsrail’in işgal altındaki topraklardaki uygulamalarına dair talep ettiği hukuki görüş UAD tarafından yaklaşık bir buçuk yıl süren bir incelemeden sonra 19 Temmuz 2024’te açıklanmıştır. 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze’de insanlık dışı uygulamalara imza atan İsrail hakkında verilen bu danışma görüşünün genel olarak içeriğinin ne olduğu ve ne anlama geldiğinin ortaya koyulması önem arz etmektedir.

Sahel ile İlişkilerde Yeni Dönem: Türkiye-Nijer İlişkileri

Nijer Başbakanı Ali Mahamane Lamine Zeine, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın daveti üzerine Ocak 2024’te Türkiye’yi ziyaret etmişti. Bu ziyaret Türkiye-Nijer ilişkilerinde yeni bir dönemin başlangıcı olarak görülebilir. Hatırlanacak olursa görüşmelerde ekonomik iş birliklerinin artırılması, savunma ve güvenlik konularında iş birliği, terörle mücadele ve bölgesel istikrarın sağlanması gibi önemli konular ele alınmıştı. Nitekim bu ziyaretin akabinde Nijer’e Türkiye’den bir heyetin ziyaret gerçekleştirmesi de planlanıyordu. Bu kapsamda Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Savunma Bakanı Yaşar Güler, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, MİT Başkanı İbrahim Kalın, Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün ve Ticaret Bakan Yardımcısı Özgür Volkan Ağar Nijer’i ziyaret ediyor. Ancak bu ziyaretin özel bir anlamı ve önemi de bulunuyor. Zira 6 Temmuz 2024’te Nijer, Mali ve Burkina Faso konfederasyon kurduklarını ilan ettiler. “Sahel Devletleri Konfederasyonu” adını taşıyan bu yapının dış politika konusunda ortak hareket etme amacına sahip olduğuna dikkat çekildi. Dolayısıyla bu ziyaretin Sahel Devletleri Konfederasyonu’na gerçekleştirildiği de düşünülebilir.

2024 Fransa Ulusal Meclis Seçimleri

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un sürpriz şekilde aldığı erken seçim kararı, Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde Macron’un partisi Rönesans’ın ağır yenilgisinin ardından gelmişti. 6-9 Haziran arasında gerçekleştirilen AP seçimlerinde Marine Le Pen’in aşırı sağ Ulusal Birlik (Rassemblement National, RN) partisi oyların yüzde 31,5’ini kazanarak Rönesans’a sandıkta verilen desteğin iki katından fazlasına ulaşmıştı. Bunun üzerine Cumhurbaşkanı Macron ulusa sesleniş konuşmasında seçmenden gelen uyarıyı görmezden gelemeyeceğini belirterek Fransa’da aşırı sağcı partilerin AP seçimlerinde toplamda oyların neredeyse yüzde 40’ını kazandığına dikkat çekmişti. Macron konuşmasında AP seçimlerine demokratik bir tepki vermek zorunda kaldığını savunarak iki turlu Ulusal Meclis seçimlerinin 30 Haziran’da ve ikinci tur oylamanın ise 7 Temmuz’da yapılacağını ilan etmişti.

NATO’nun Washington Zirvesi

NATO’nun 9-11 Temmuz arasında Washington’da gerçekleştirilen zirvesi beklendiği gibi İttifakın savunma ve caydırıcılığının daha da güçlendirilmesi ile Ukrayna’ya Rusya karşısında sağlanan askeri desteğin özellikle nitelik olarak daha da artırılması gibi belirli bir gündemle meşgul oldu.

5 Soru
5 Soru: Kerkük Valiliği Anlaşması | İstikrarı Tehdit Eden Büyük Kriz

Kerkük’teki seçimlerin yerel dinamikleri neler? Yeni Kerkük valisinin atanması nasıl gerçekleşti? Kerkük anlaşmasının Irak’taki siyasi dengelere etkileri nelerdir? Türkmenlerin dışlanması Kerkük’ün istikrarını nasıl tehdit ediyor? Kerkük anlaşması PKK terör örgütü için ne anlama geliyor?

5 Soru: Öğretmenlik Meslek Kanunu’ndaki Değişiklikler

Öğretmenlik Meslek Kanunu’na neden ihtiyaç var? Mevcut Öğretmenlik Meslek Kanunu hangi amaçla çıkarılmış ve hangi boşluğu doldurmuştur? Yeni Öğretmenlik Meslek Kanunu hangi konularda düzenlemeler/değişiklikler öngörmektedir? Yeni kanunda daha özel anlamda ne tür değişiklikler getirilmektedir? Yeni kanundaki değişikliklerin muhtemel sonuçları nelerdir?

5 Soru: Tasarruf Tedbirlerinin Sosyal Politikalara Etkisi

Tasarruf tedbirleri neleri veya hangi kurumları kapsamakta ve sosyal politikalarla bağlantılı kısımları ana hatlarıyla nelerdir? TT’nin sosyal politika alanındaki işleyişte oluşturabileceği muhtemel riskler ve giderilme adımları neler olabilir? TT’nin sosyal politika alanında kazandıracağı tasarruf imkanları neler olabilir? TT’nin sosyal devletin en önemli göstergelerinden olan kamu sosyal harcamalarını kısma ile ilişkisi nedir? TT nedeniyle kamu sosyal yardımlarında kısmaya gidilecek midir?

5 Soru: Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Irak Ziyareti

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Bağdat ve Erbil ziyaretleri nasıl bir konjonktürde gerçekleşmiştir? Bağdat’a gerçekleşen ziyaret ve görüşmeler nasıl sonuçlanmıştır? Erbil’in ziyaret edilmesinin anlamı nedir? Türkiye’nin terörle mücadelesinde Irak ziyaretinin etkisi nasıl olacaktır? Ziyaretin ekopolitik bağlamı hangi sonuçlar doğurabilir?

5 Soru: Rus Barış Gücünün Karabağ’dan Çekilmesi

Rusya’nın İkinci Karabağ Savaşı’ndaki pozisyonu nasıldı? Rus Barış Gücü askerleri Karabağ bölgesine ne zaman geldi? Rusya, Barış Gücü askerlerini neden çekti? Rusya’nın Üçlü Beyanname’de başka sorumlulukları var mı? Rusya’nın Güney Kafkasya politikası bundan sonra nasıl gelişebilir?

5 Soru: Türkiye’nin İlk Yaşlı Profili Araştırması ve Sonuçları

Türkiye Yaşlı Profil Araştırması nedir ve neyi amaçlamaktadır? Araştırma sonuçlarına göre Türkiye’deki yaşlıların demografik durumuyla ilgili ortaya çıkan bulgular nelerdir? Sonuçlara göre Türkiye’deki yaşlıların sağlık ve yaşam memnuniyetiyle ilgili ortaya çıkan bulgular nelerdir? Yaşlıların sosyal hizmet ve yardımlardan yararlanma ve memnuniyet durumuyla ilgili araştırma bulguları neler göstermektedir? Araştırma sonuçları kapsamında yaşlıların toplumsal hayata katılımı ve bağımsız yaşamıyla ilgili neler söylenebilir?

Uzmanlar Cevaplıyor
Uzmanlar Cevaplıyor: Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi’nin Türkiye Ziyareti

Türkiye ve Mısır arasındaki ilişkilerin yeniden canlanması yapıcı bir iş birliği yaklaşımıyla şekilleniyor. 14 Şubat’ta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kahire ziyaretinden sonra 4 Eylül’de Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi’nin Ankara ziyareti sürecin önemli bir dönüm noktası olarak değerlendiriliyor.

Uzmanlar Cevaplıyor: Direniş Hareketi Hamas’ın Siyasi Büro Şefi İsmail Heniyye Suikastı

7 Ekim’den itibaren Gazze’de süregelen çatışmalarda İsrail’in operasyonel kabiliyetlerini kullanarak benzeri saldırıları sıklıkla tatbik ettiği görülmekte. Bu çerçevede bölgesel ve uluslararası aktörlerden muhtemel tepkilerini, Hamas liderliğinin ve Filistin siyasetinin söz konusu suikastın ardından nasıl bir yön kazanacağını ve İsrail-Gazze savaşının olası seyrini konunun uzmanları değerlendirdi.

Uzmanlar Cevaplıyor: Tanzanya Cumhurbaşkanı Samia Suluhu Hassan’ın Türkiye Ziyareti

Türkiye’nin Afrika ile ilişkilerinde son yirmi yıldaki istikrarlı şekilde artan ivme dikkat çekici boyutlara ulaşmış durumda. Türkiye’nin kıta ile ilişkilerinde diplomatik, ekonomik, siyasi, kültürel ve insani ayaklarıyla Afrika genelinde olduğu gibi Doğu Afrika özelinde eşit ortaklık ve kazan kazan anlayışı temelinde ticaret hacmindeki artış oldukça önemli. Nitekim 14 yıllık aradan sonra Hint Okyanusu’nun “esenlik ve barış ülkesi” Tanzanya’nın Cumhurbaşkanı Samia Suluhu Hassan Türkiye’ye resmi bir ziyaret gerçekleştiriyor. 65 milyonluk nüfusuyla Afrika Kıtası’nın önemli ülkelerinden biri olan Tanzanya, Doğu Afrika’da birçok açıdan potansiyeli en yüksek ülkeler arasında. Dolayısıyla bu ziyaret iki ülke arasındaki ticaret, eğitim, kültür ve güvenlik konularındaki iş birlikleri için önemli bir fırsat. Bu bağlamda biz de Türkiye-Tanzanya ilişkilerinin çeşitli boyutlarını konunun uzmanlarıyla konuştuk.

Uzmanlar Cevaplıyor: İran’ın İsrail’e Yönelik Saldırılarının Muhtemel Sonuçları

İsrail ile İran arasındaki çatışmanın uzun bir süredir devam ettiği bilinen bir gerçek. İsrail’in yıllardır Irak ve Suriye sahaları başta olmak üzere İran destekli Şii milis unsurlara yönelik hava saldırıları düzenlediği de kamuoyunun malumu. Özellikle 2020’den itibaren İsrail’in hava saldırılarında ciddi bir artış olduğu da söylenebilir. Ancak Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırısının ardından İsrail ile İran arasındaki çatışma hem siyasi hem de askeri olarak başka bir noktaya evrilme eğilimi göstermekte. İsrail’in direkt olarak İran’ın Şam Büyükelçiliği hedef alması da bu mihenk taşlarından biri olarak görülebilir. Bu saldırının ardından İran’ın 13-14 Nisan’da kendi topraklarından balistik füzeler de dahil olmak üzere misilleme saldırısı gerçekleştirmesi çatışmayı tüm dünyanın gündemine soktu. Biz de söz konusu saldırıyı tüm boyutlarıyla uzmanlarıyla konuştuk.

Uzmanlar Cevaplıyor: Türkiye-Irak Güvenlik Mekanizması Görüşmesi ve Muhtemel Sonuçları

Hakan Fidan dışişleri bakanı görevine geldikten sonra ilk ziyaretini Irak’a gerçekleştirmiştir. Dışişleri Bakanı Fidan görevinin henüz bir yılını tamamlamadan Irak Ulusal Güvenlik Konseyi tarafından PKK’nın yasaklı örgüt olarak listelenmesini sağlamış ve ortak mücadeleye ilişkin önemli mesafe katetmiştir. Terörle mücadelenin yanı sıra Türkiye’nin Irak ile birlikte hayata geçirmeyi planladığı Kalkınma Yolu Projesi de bu noktada akılda tutulabilir. MİT başkanı olduğu dönemden itibaren Irak’ın siyasi, güvenlik ve diplomatik isimleriyle yakın ilişkilere sahip olan Fidan dışişleri bakanı olarak da çok kısa sürede Irak sahasında özellikle Türkiye’nin PKK terörüyle mücadelesine katalizör etkisi gösterecek hamleleri birbiri ardına gerçekleştiriyor. Kapsamlı askeri operasyon ve Irak güvenlik güçleriyle koordinasyon hedefinin de bu noktada zirveyi temsil ettiği söylenebilir. Bu çerçevede Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve MİT Başkanı İbrahim Kalın’ın son Irak ziyaretini, Güvenlik Mekanizması Görüşmesini ve ortak bildirinin sonuçlarını uzmanlara sorduk.

Uzmanlar Cevaplıyor: Avrupa Gökyüzü Kalkanı Girişimi ve Türkiye’nin Katılımı

AGKG nedir ve neyi hedeflemektedir? Türkiye’nin bu girişime dahil oluşuna etki eden faktörler nelerdir? Girişimin Avrupa savunma sistemine ve NATO-AB iş birliğine nasıl bir katkısı olur? Bu girişim Avrupa savunma politikaları açısından nasıl değerlendirilebilir?

Video Yorum
Podcast
Kitap