5 Soru: Şah Fırat Operasyonu’nun Detayları

Şah Fırat Operasyonu'nun ayrıntılarını değerlendiren SETA Dış Politika Araştırmacısı Can Acun, Süleyman Şah Türbesi üzerinden üretilen “vatan toprağı terk edildi” söyleminin herhangi bir değerinin bulunmadığını ve konunun iç siyaset malzemesi yapılmaması gerektiğini belirtti.

1. Süleyman Şah Türbesi’nin önemi nedir?

Suriye sınırları içerisinde olan Süleyman Şah Türbesi’nin, Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Gazi’nin dedesi Süleyman Şah’a ait olması açısından tarihi ve sembolik bir önemi var. Ayrıca Süleyman Şah Türbesi, müştemilatı ve Saygı Karakolu’nun içinde bulunduğu on dönümlük alan Türkiye’nin kendi sınırları dışında sahip olduğu tek toprak parçasıdır. 20 Ekim 1921’de Türkiye ile Fransa arasında imzalanan Ankara Antlaşması ile söz konusu bölge Türk toprağı sayılmış, Türkiye’ye bu alanda asker bulundurma ve bayrak çekme hakkı tanınmıştır. Lozan Antlaşması’nda da tanınan bu statü, Suriye’nin bağımsızlığını kazanmasının ardından 1956 tarihli Halep Protokolü ile yeniden teyit edilmiştir. İkili antlaşmalar ve uluslararası hukukun tanımladığı çerçevede Türkiye’ye ait olan bu toprak parçasına ait her türlü tasarruf hakkı Türkiye’ye aittir.

2. Şah Fırat Operasyonu nasıl gerçekleştirildi?

Süleyman Şah Türbesi’nin nakli ve bölgede bulunan güvenlik güçlerinin tahliyesi ile yeni türbe alanının güvenliğinin sağlanmasını içeren, iki eş zamanlı operasyon gerçekleştirilmiştir. 21 Şubat akşamı başlatılan operasyonla çok sayıda tank, zırhlı araç ve iş makinaları insansız hava araçları desteği ile Mürşitpınar Sınır Kapısı’ndan geçerek Türkiye’nin yaklaşık 37 km güneyinde yer alan Karakozak alanına ulaşmış, Süleyman Şah’a ait naaş buradan alınmıştır. Ayrıca Saygı Karakolu ve diğer yapılar sonrasında herhangi bir istismara uğramaması için imha edilmiştir. Naaş ve bölgede uzun süredir bulunan güvenlik güçlerimiz çok kısa bir sürede Türkiye’ye nakledilmiştir. Tüm bu operasyon, yoğun çatışmaların yaşandığı bir bölgede cereyan etmesine rağmen, İHA’lar ve sahadan etkili istihbarat temelli doğru zamanlama ile herhangi bir çatışmaya girilmeden başarılı şekilde tamamlanmıştır. Güvenlik güçleri bir yandan Süleyman Şah Türbesi’ne tahliye operasyonu yaparken bir yandan da Türkiye-Suriye sınır hattında yer alan Eşme bölgesine girerek burada türbenin geçici olarak yerleştirileceği, yine yaklaşık on dönümlük, bir araziyi güvenlik altına alınmış ve bayrak dikilmiştir. Operasyonun bu ayağı da başarılı bir şekilde tamamlanmış ve herhangi bir mukavemet görülmemiştir.

3. Şah Fırat Operasyonu’nun gerçekleştirilme sebepleri nelerdir?

Özellikle son dönemlerde Suriye içerisinde Süleyman Şah Türbesi’nin bulunduğu Karakozak bölgesinde çok yoğun çatışmalar yaşanmaktaydı. IŞİD ve PYD’ye bağlı YPG güçlerinin Ayn el Arab (Kobani) üzerinde yoğunlaşan çatışmaları gittikçe güneye doğru kaymış ve doğrudan türbenin olduğu alanı tehdit eder hale gelmişti. Yine Uluslararası Koalisyon, türbe etrafındaki IŞİD güçlerini havadan yoğun şekilde bombalamaktaydı.

Tüm bunların ötesinde elde edilen istihbarat bulgularında, Türkiye’yi Suriye iç savaşının bir parçası haline getirebilmek için türbeye yönelik hem IŞİD içerisinde hem de rejim ve diğer gruplara bağlı ancak kontrolsüz bazı yapılanmaların provakatif eyleme geçebilecekleri görülmektedir. Suriye iç savaşının bir vekaletler savaşı haline geldiği kaotik atmosferde birçok bölgesel ve uluslararası istihbarat örgütü bölgede etkin şekilde hareket etmektedir. Böyle bir atmosferde Türkiye tedbirli davranarak inisiyatif almış ve muhtemel provak

Etiketler: