30 Haziran Öncesi Tehlikeli Gerilim

Mısır'da 30 Haziran'da Cumhurbaşkanı Mursi'ye karşı düzenlenecek protestolar öncesi ülkenin önde gelen Şii gruplarından Şiraziye mezhebinin dini lideri Hasan Şehate'nin de aralarında bulunduğu dört Şii'nin Selefilerce öldürülmesi, ülkedeki siyasi tansiyonu daha da yükselteceğe benziyor.

Mısır’da, mübarek bir kandil gecesinde Şia Şiraziye mensuplarına yapılan kanlı saldırı, 30 Haziran öncesinde gerilimin tırmandığı ülkede endişe ve kaygı ortamını daha da artırdı.

Öldürülen 4 kişiden birinin Mısır Şia’sının en önemli imamlarından Hasan Şehate olması, olayı daha da tehlikeli bir hale getirdi. Şehate, Köpri el Camia Camii’ndeki mutaassıp ve sert hitap şekli ile ünlenen bir Şii dini sembol olarak bilinmekteydi.

MÜTEVAZI BİR GRUPLA FAALİYETLERİNİ SÜRDÜRÜYORDU

Hasan Şehate, Hüsnü Mübarek döneminde birkaç defa tutuklanmıştı. Devrimden kısa bir süre önce yine tutuklanan Şehate, Mısır Tahrir Devrimi esnasında gerçekleşen ‘28 Ocak 2011 Öfke Cuması’ olayları ardından açılan hapishane kapıları marifetiyle yüzlerce siyasi mahkûm gibi tekrar özgürlüğüne kavuşmuştu.

Devrimden sonra ülke kamuoyu ve gündeminde fazla yer almayı tercih etmeyen Şehate, etrafına topladığı mezhebine mensup mütevazı grupla birlikte faaliyetlerini sürdürmekteydi.

Şehate, devrim sonrasında esen özgürlük rüzgârlarından esinlenmiş ve ‘Mısır Fatimi Ağı’ adında bir grup oluşturmuştu. Bu süreçte söylemleri nedeniyle Kuveyt tarafından vatandaşlığı iptal edilen Şehate, Kuveytli Şii liderlerden Yasir el Habib tarafından kurulan ‘Fedk eş Şiiyye’ adlı televizyon kanalında bazen programlara çıkıyordu.

İRAN’IN RUHANİ LİDERİ HAMANEY’E MUHALİFTİ

Mısır Şia mezhebinin resmi sözcüsü olarak Mısır kamuoyunda tanınan Beha Enver de Şehate’nin toplantı halkasına yakın isimler arasında yer alıyor. Enver’in, Amerika’nın Mısır büyükelçisi ile birkaç defa görüşmüş olması dikkat çekmiş ve Mısırlı Şiilerin ABD tarafından desteklendiği konuşulmuştu.

Mısır Şii Şiraziye Mezhebi ve İmamı Şehate, İran yönetimi ve dini lider Hamaney’e karşı bir muhalif bir tutum sergiliyordu. Buna rağmen İran yönetiminin “mezhep değiştirdiğini” açıkladığında, Şehate’ye destek veren ilk ülke olması da önemli bir ayrıntı olarak kayda geçmişti.

Şirazi Mezhebi, Şirazi silsilesinden İmam 2. Şirazi olarak da bilinen Muhammed Hasan Şirazi’ye dayanıyor. Hasan Şirazi, genelde Sünnilerin Şiileştirilmesi, özelde ise bütün dünyanın Şiileştirilmesi konusundaki fetvasıyla meşhurdur.

MEZHEP ÇATIŞMASINI TETİKLEYEBİLİR

Mutaassıp fikirleriyle tanınan Mısırlı Şii din adamının öldürülmesi, ülkede yeni bir mezhep kavgasını ateşleyebileceği şeklinde yorumlanıyor. Mısır siyasi İslam uzmanlarından Mustafa Zahran Hz. Aişe ve Hz. Ebubekir gibi bazı sahabeler hakkında kışkırtıcı açıklamalar yapan bir Şii liderin öldürülmesinin, 30 Haziran öncesinde ülkedeki mezhep çatışmasını tetiklemeyi hedeflediğini söyledi. Zahran, Şehate’nin öğrencilerinin bu saldırıya tepki vereceğini beklediğini ve Şiaların “Bekriye” ve Ehli Beyt’e düşman “Navasıb” anlamında isimlendirdikleri gruplardan öç alacağını ifade etti.

Zahran ayrıca, Selefi gruplara mensup bazı şahısların Facebook gibi sosyal medya aracılığı ile Şiraziye Mezhebi mensuplarının nerelerde ve hangi zamanlarda toplandıklarına dair bilgiler vererek, Şia’yı hedef gösterdiklerini ve bu sayfalara çok rahatça ulaşılabileceğine de işaret etti.

Şiraziye’nin İran, Irak, Lübnan, Pakistan ve Afganistan’da mensupları bulunuyor. Şiraziye, İran ve dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’e muhalif akımlarından biri olarak biliniyor.

Etiketler: