Nedim Emin

İstanbul Üniversitesi Tarih bölümünde lisans eğitimini tamamladıktan sonra aynı üniversitede 2013 yılında yüksek lisansını yapmıştır. Sakarya Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde doktora eğitimine devam etmektedir. Balkan tarihi ve siyasetiyle yakından ilgilenmekle beraber bölge siyaseti ile ilgili farklı konularda yazılar yazmaktadır. Çalıştığı bölge ile alakalı saha araştırması da içeren birçok araştırma projesinde yer almaktadır. Bazı Balkan dillerinin yanı sıra İngilizce ve Osmanlıca bilmektedir.
  • Kosovalıların AB ülkelerine akın etmesinin sebepleri arasında ekonomik sorunlar ilk sırada. Kosova'da işsizlik oranı yüzde 40'ı aştı. Kosovalıların ülkelerinin geleceğinden umutsuzluğa kapılmalarına yol açan bir diğer unsur da siyasal istikrarsızlık.
  • 2008'de bağımsızlığını ilan eden ve Avrupa'nın en genç ülkesi olan Kosova'da 9 Haziran'da yapılan parlamento seçimleri heyecan verici bir ortamda geçti.
  • Başbakan Erdoğan'ın Kosova ziyareti, Kosova'da 3 Kasım tarihinde gerçekleşecek kritik yerel seçimlerin hemen öncesine denk gelmesi ayrı bir önem taşıyor.
  • Seçimlerin kesin sonucu henüz açıklanmamış olmakla beraber Demokrat Parti (PD) liderliğindeki “İş, Refah ve Bütünleşme İttifakı”na çıkan oyların yüzde 40 civarında kalmış olması ülkede iki dönemdir devam eden Demokrat Parti iktidarının sona ereceği anlamına geliyor.
  • 12 Mayıs Pazar günü Bulgaristan'da yapılan genel seçimlerin kazananı iktidardaki GERB partisi oldu. Ancak birinci parti olan GERB ile BSP arasındaki oy farkının sadece %4,2 puan olması, Bulgaristan'da hükümetin kurulma sürecinin sancılı geçeceğinin habercisi. Oyların %31'ini alan GERB'in ardından hemen ikinci sırada Bulgaristan Sosyalist Partisi'nin (BSP) önderliğindeki “Bulgaristan için Koalisyon” hareketi %27.02 oy oranına sahip oldu. Tescillenmiş üçüncülüğünü yine kimseye kaptırmayan Türk asıllı Hak ve Özgürlükler Partisi (HÖH) %10.56 oy oranıyla üçüncü olurken, parlamentoya giren 4 siyasi partiden sonuncusu ise radikal milliyetçi söylemleri ile bilinen ve % 7,38 oy toplayan ATAKA oldu. Bulgaristan genel seçimlerine halkın ilgisi düşüktü ve %55'lik oranla komünizm döneminden beri belki de en düşük katılım gerçekleşti. Hem seçim sonuçları hem de katılım oranları istikrar ihtiyacı olan Bulgaristan siyasetinin halen çalkantılara müsait olduğunu göstermesi bakımından önemli.