Türkiye ve Mısır, Doğu Akdeniz'e en uzun sınırı olan iki ülke. Onların kabul edeceği model, doğal olarak diğer ülkelerin tercihlerini de etkileyecektir. Mısır ikna olduktan sonra aslında İsrail'in de ikna olması an meselesidir.
SETA Strateji Araştırmaları Direktörü Hasan Basri Yalçın, Birleşmiş Milletler öncülüğünde, Kıbrıslı taraflar ve garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere'nin de katılımıyla 5+1 formatındaki gayriresmi Kıbrıs konulu konferansı değerlendirdi.
İyi öylesine muğlak ve öylesine gevşek bir kavramdır ki her anlama gelebilir. Her anlama gelen şey hiçbir anlam ifade etmez. Kavram genişledikçe içi boşalır. İçi boşaldıkça fırsatçıların eline düşer. .
Kitap silah teknolojisinde yaşanan değişimlerin asimetrik savaşları tarihsel olarak nasıl etkilediğini ele almaktadır. Tarafların stratejik, operasyonel ve taktik tercihlerinin sonuçlara
etkisini tartışmaktadır. Bu çerçevede asimetrik savaşlarda elde
edilen teknolojik avantaj ve stratejik planlama becerisinin etkisi Türkiye’nin Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı ve Barış Pınarı harekatları örneklerinde analiz edilmektedir.
Kitapta PKK’nın ilgili ülkedeki tarihi, STK yapılanması, finans kaynakları, militan devşirme yöntemleri, medya yapılanması, kriminal faaliyetleri, ilgili ülkede diğer lobi kuruluşları veya Türkiye karşıtı gruplarla olan ilişkileri ve ilgili ülkenin örgüte yönelik siyaseti ele alınmaktadır. Her bir ülkeye dair sonuç bölümünde de ilgili ülkeye ve Türkiye’ye PKK ile mücadelede ne gibi önlemler alabileceği hususunda somut politika önerilerinde bulunu lmaktadır.
Terörün iç ve dış kaynakları, farklı terör örgütlerinin kullandığı araçlar ile devlet tarafından halihazırda yürütülen ve gelecekte öne çıkabilecek etkin mücadele yöntemlerinin farklı akademisyenler tarafından derinlemesine analizini barındıran Terörün Kökenleri ve Terörle Mücadele Stratejisi kitabı konu hakkında hem teorik hem de pratik açığı kapatmaya adaydır. Kitap SETA’nın bu konuya dair yapmaya çalıştığı katkıların kapsamlı bir örneğidir.
Analizde gerçekten NATO’da bir kriz olup olmadığı, varsa bu krizin ne tür bir kriz olduğu, neden kaynaklandığı ve ne tür sonuçlar doğurabileceği tartışılacaktır.
Analiz 15 Temmuz cuntacı darbe girişiminin harekât planı ve bu harekât planını üreten zihniyeti inceleyip, kısa ve uzun vadeli tedbirler tavsiye ediyor.
Bu analizde İran ile yürütülen nükleer müzakereler ele alınmış, müzakerelerin geldiği nokta özetlenmiş ve anlaşmanın nihai kertede ne ifade ettiği incelenmiştir.
Türkiye ve Mısır, Doğu Akdeniz'e en uzun sınırı olan iki ülke. Onların kabul edeceği model, doğal olarak diğer ülkelerin tercihlerini de etkileyecektir. Mısır ikna olduktan sonra aslında İsrail'in de ikna olması an meselesidir.
4 milyona yakın nüfusu ve Türkiye’ye 130 kilometrelik sınırı ile Tahran’da gerçekleştirilen Suriye zirvesinin ana gündem maddesi olan İdlib’te tansiyon giderek yükseliyor. 100 bine yakın rejim karşıtı muhalifin kontrolünde olan İdlib’te artan gerilim, sivillerin güvenliğini ciddi anlamda tehdit ediyor. 7 yıldır süren ve kördüğüm haline gelen iç savaşta İdlib’in stratejik bir önemi var. Tüm dünyanın nefesini tutarak izlediği İdlib’teki son gelişmeleri SETA Strateji Araştırma Direktörü, İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Basri Yalçın’a sorduk.
Amerikan tarafı mecbur kaldığı bir adımı atıyor; istediğinden değil. Türkiye’nin 15 Temmuz darbe girişiminden bu yana attığı kritik ve başarılı adımlar, Amerikan tarafını bu anlaşmaya mecbur bıraktı.
Türkiye son 15 yılda gerçekleştirdiği diplomatik başarılarla kendi kaderini kendi tayin eden bir ülke haline geldi. Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekâtı ise bunun en güçlü örnekleri oldu
SETA Strateji Araştırmaları Direktörü Hasan Basri Yalçın, A Haber canlı yayınında Afrin'de teröristlere karşı sürdürülen Zeytin Dalı Harekatı'ndaki gelişmeleri paylaştı ve teröristlerden temizlenen Raco beldesinin önemi hakkında bilgiler verdi.
SETA Strateji Araştırmaları Direktörü Hasan Basri Yalçın, Birleşmiş Milletler öncülüğünde, Kıbrıslı taraflar ve garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere'nin de katılımıyla 5+1 formatındaki gayriresmi Kıbrıs konulu konferansı değerlendirdi.
SETA Strateji Araştırmaları Direktörü Hasan Basri Yalçın, TRT 1 ekranlarında konuk olduğu Enine Boyuna programında, Joe Biden'ın 1915 olaylarıyla ilgili açıklamasını ve Türkiye - Amerika ilişkilerini değerlendirdi. Bu meselenin tarihi bir gerçeği arama gayreti olmadığının çok açık olduğunu söyleyen Yalçın, Biden'ın Ermeni lobisine verdiği sözü tutarak kendi çerçevesinden bir siyasi pozisyon aldığını belirtti. Yalçın, Amerikan dış politikasında realizmin ve stratejik bakış açısının bütünüyle kaybedildiğini ifade etti. Yalçın, bu ifadenin kullanıldığı andan itibaren ABD'nin doğrudan ve açıktan pozisyon alarak Türkiye'yi sıkıştırmaya yönelik bir dış politikaya geçiş yaptığını dile getirdi.
SETA Strateji Araştırmaları Direktörü Hasan Basri Yalçın, 104 emekli amiralin cumartesi gecesi yayınladıkları "Montrö bildirisi" başlıklı açıklamayı değerlendirdi.
Yükleniyor...
Yükleniyor...
Web sitemizde size en iyi deneyimi sunabilmemiz için çerezleri kullanıyoruz. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, bunu kabul ettiğinizi varsayarız.TamamGizlilik Politikası