Taraflar Öyle Net ki!

24 Haziran seçimleri tarihi önemi haiz, milat niteliği taşıyan seçimler. Bu seçimde her şeyden önce ülkenin bekası ile ilgili bir karar verilecek.

24 Haziran seçimleri tarihi önemi haiz, milat niteliği taşıyan seçimler. Bu seçimde her şeyden önce ülkenin bekası ile ilgili bir karar verilecek. Bir tarafta istikrar var, öte yanda kaos. Bir tarafta bağımsızlık var, öte yanda bağımlılık. Bir yanda büyüme var, öte yanda parçalanma.
Böyle söyleyince bir kesime büyük haksızlık yaptığımı söylüyorlar. Hayır haksızlık yapmıyorum. Karşımızda demokratik siyasal rekabetin önemine inanan unsurlar yok. Öfke nöbetleri geçiren, sadece Erdoğan‘a değil, ona destek veren toplum kesimlerine de kin ve nefret dolu aktörler var.
Sahi, Erdoğan’ın karşısına geçip de halktan oy isteyenlerin Türkiye vizyonu hakkında ne biliyoruz?
Böyle bir vizyonları gerçekten var mı?
Yoksa onlar sadece ve sadece Erdoğansız bir Türkiye yaratma projesinin piyonları mı?
Birbiriyle gizli açık ittifak kurup da Erdoğan’ı indirmek isteyenler, Erdoğan’dan sonra bu ülkeyi yönetebilecekler mi?
Söyleyin, yönetebilecekler mi?
Yoksa ilk günden devletin kurumlarını, kaynaklarını aralarında nasıl bölüşeceklerinin kavgasını mı yapacaklar?
Hele hele söyleyin lütfen bunlar terör örgütleriyle nasıl mücadele edecekler?
Terör örgütleri onlara verdikleri desteğin diyetini onlardan istemeyecek mi?
Bu durumda olan yine millete olmayacak mı?

***

Kamuoyu araştırmalarına böyle muamele etmeyin!

Seçime giderken en fazla merak edilen, üzerinde en çok konuşulan konuların başında kamuoyu araştırmaları geliyor. Yaygın kullanımıyla anketler!
Hangi parti kaç oy alıyor, anketler ne gösteriyor? Kamuoyu falanca olaya nasıl tepki vermiş? Hangi söylem etkili olmuş, hangisi kamuoyu tarafından dikkate alınmamış? Bu ve benzeri sorulara kamuoyu araştırmalarına bakarak cevap aranıyor.
Demokratik siyasal rekabetin esas olduğu ortamlarda kamuoyu araştırmaları siyasi aktörlerin seçim sürecini daha iyi değerlendirmeleri, seçime daha doğru hazırlanmaları için büyük bir imkân sunar. Böyle olmasa bu alanda koca bir sektör oluşmaz, birçok kamuoyu araştırma kurumu gün yüzüne çıkmazdı.
Bununla birlikte kamuoyu araştırmaları söz konusu olduğunda bazı hataların sık sık yapıldığını gözlemliyorum.
1) Kamuoyu araştırması sonuçlarına seçim sonucu muamelesi yapma hatası!
2) Kamuoyu araştırması sonuçlarını çarpıtma hatası!
3) Siyasi liderler dışında teşkilatların en alt kademesindeki parti mensuplarının dahi kendi çalışmalarını kamuoyu araştırmalarına bakarak sürdürme hatası!
Bunların bir kısmı hata değil elbette, düpedüz manipülasyon. Halkın önünde araştırma sonucunda çıkan yüzdenin iki katını zikredip “anketlerde şunu alıyoruz” demek hata olamaz.
Kamuoyu araştırması başkadır, seçim başka. Araştırma sonuçları simülasyondur, asıl değildir. Asıl olan seçim sandığıdır. Seçmen kamuoyu araştırma sonuçlarına bakarak değil, fikrine göre oy verecek.
Ayrıca şunun da hatırdan çıkarılmaması gerekir. Araştırma sonuçlarını lider yorumlar, gerek duyuyorsa araştırma sonuçlarına göre kendi pozisyonunu gözden geçirir. Teşkilatlar partilerinin önlerine koyduğu hedefler doğrultusunda çalışır. “Anket sonuçları“na bakarak ne rehavete kapılır, ne de umutsuzluğa…

[Sabah, 6 Haziran 2018]

Etiketler: