Analiz: Sınırları Aşan Kriz Suriye

Analiz, Suriye krizinin askeri boyutunu ve bununla ilişkili olarak Suriye krizine yönelik uluslararası pozisyonları analiz etmeyi amaçlamaktadır.

Suriye’de Mart 2011’de Ürdün sınırındaki Dera’da başlayan gösteriler, güvenlik güçlerinin göstericilere sert ve ölümcül tepki vermesiyle ülke sathine yayıldı. Aylarca devam eden barışçıl gösterilere Esed rejimi bir güvenlik sorunu olarak yaklaşıp, gösterilerin yayılmasına ve evrilmesine sebep oldu. Gösterilerdeki can kayıplarının artmasıyla birlikte olaylar yavaş yavaş içerisinde silahlı mücadelenin de olduğu bir safhaya doğru evrilmeye başladı. Bu sürecin başat aktörü, Suriye ordusunda görev alıp, rejimin halka yönelik tutumu karşısında orduyu terk ederek silahlarıyla birlikte muhalefete katılan ordu mensupları oldu. Bu askerler, kısa bir süre sonra Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ismiyle ülkedeki ilk silahlı muhalif grubu teşkil edecek yapılanmayı oluşturmuşlardır. Esed rejiminin siyasi müzakere kanallarını tıkamasıyla birlikte çatışmalar tırmanmış, yaklaşık dört yıldır devam eden bu savaşta ülkenin büyük bir kısmı çatışmalardan ötürü büyük zarar görmüştür. Bu süreçte sahada başta İran olmak üzere yeni aktörlerin belirmesi uzun zaman almamış ve çatışmaların ve de krizin genel seyri bu aktörlerin sahaya girmesiyle büyük ölçüde değişmiştir. Süreç içeresinde Suriye küresel ve bölgesel güçlerin vekâlet savaşlarının bir zemini haline gelirken, bu durum sahadaki aktörlerin yapısını da çeşitlendirip ilişkiler ağının daha da karışık bir hale gelmesine neden olmuştur.

“Sınırları Aşan Kriz: Suriye” isimli çalışma, Suriye krizinin geldiğimiz noktadaki vaziyetini askeri boyutuna ağırlık vererek incelemeyi amaçlamaktadır. Siyasi bir çözüme ulaşılabilmesi için hayati öneme sahip olan sahadaki askeri durum, gün be gün değişmekte, alan hâkimiyetlerinde kaymalar olmakta ve yeni ittifaklar kurulmaktadır. Krizin Suriye’yi aşan boyutlarının olması hasebiyle krize yönelik uluslararası pozisyonlar ve uluslararası aktörlerin içerisinde yer aldığı eksenler de son derece önemlidir. Nihayetinde Suriye meselesi sadece Suriyeli taraflar eliyle çözülebilecek bir mesele olmaktan çok uzun süre önce çıkmıştır. Bu sebepten uluslararası aktörlerin pozisyonları, bu aktörlerin oluşturduğu eksenler ve birbiriyle çarpışan bu eksenlerin Suriye’deki yansımaları, Suriye krizinin etraflıca anlaşılması için hayati öneme haizdir.

ANALİZİN TANITIM TOPLANTISI BİLGİLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

Etiketler: