Suriye'de yaklaşık 5 yıldır süren savaşın küçük mağdurları, sığındıkları Türkiye'de aldıkları eğitimle ülkelerinin geleceğini şekillendirmeye hazırlanıyor. 80 bini kamplarda olmak üzere 300 bini aşkın Suriyeli öğrencinin eğitim gördüğü Türkiye'de, kendi dillerinde ülkelerinin müfredatına uygun şekilde, klimalı ve tam donanımlı sınıflarda eğitim alan çocuklara her türlü imkan sağlanıyor. Malatya'daki Beydağı Konaklama Tesisi'nde misafir edilen ve konteyner kente kurulan okulda 3 bin 400 öğrenci eğitim görüyor. ( Volkan Kaşik - Anadolu Ajansı )

SETA’dan Suriyeli Öğrenciler İçin Telafi Önerisi

SETA, Suriyeli çocuklara sunulan eğitim imkanları ve zorlukların ele alındığı analizde, MEB'e uzun süre eğitim dışında kalmış çocuklar için telafi mekanizmaları oluşturma önerisinde bulundu.

SETA, Suriyeli çocuklara sunulan eğitim imkanları ve karşılaşılan zorlukların ele alındığı “Türkiye’deki Suriyeli Çocukların Eğitimi” başlıklı analizde, Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) uzun süre eğitim dışında kalmış çocuklar için telafi mekanizmaları oluşturma önerisinde bulundu.

SETA araştırmacısı Müberra Nur Emin imzalı analizde, Türkiye’deki Suriyeli çocuklara sunulan eğitim imkanları ve karşılaşılan zorluklar incelendi.

“SURİYELİ ÖĞRETMEN VE AKADEMİSYENLER TESPİT EDİLMELİ”

Analizde, sorunların çözümü için çeşitli öneriler de yer aldı.

Başbakanlık ve İçişleri Bakanlığının görev alanındaki sorunlar için öncelikle Suriyelilerin geneline ilişkin sayısal ve demografik bilgilerin sağlıklı şekilde Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından kayıt altına alınması, Suriyeli öğretmen ve akademisyenlerin tespit edilmesi, kamp dışında eğitime erişememiş çocuklar için geçici eğitim merkezlerine ulaşım ve servis hizmetleri sağlanması ile çadırlarda eğitim yapan bölgelerde prefabrik okulların açılması önerildi.

SETA analizinde yer alan Milli Eğitim Bakanlığı’na yönelik diğer tavsiyeler ise şöyle:

  • Suriyeli çocukların eğitimleri sadece gönüllü eğitimcilere bırakılmamalı, alanında uzman, Arapça bilen öğretmenlerden faydalanılmalıdır.
  • Suriyeli akademisyenlerin beceri ve vasıflarından daha fazla faydalanmak önem arz etmektedir. Bu kişilerin daha fazla istihdamını sağlayacak önlemler alınmalıdır.

Müberra Nur Emin’in hazırladığı analiz, yarın saat 14.00’te, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Yusuf Büyük ve Türkiye Diyanet Vakfı Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Tutkun’un da katılacağı “Türkiye’deki Suriyeli Çocukların Eğitimi” başlıklı panelde ele alınacak.

[Anadolu Ajansı, 8 Mart 2016]

Etiketler: