Perspektif: G7 Zirvesinde Çatırdayan Batı İttifakı

G7 Liderler Zirvesi’nde neler yaşandı? Donald Trump’a karşı liderlerin tepkileri ne oldu? Ticaret savaşlarının gölgesinde dünya ekonomisi nereye gidiyor? G7’ye karşı Şangay İşbirliği Örgütü bir alternatif olabilir mi?

Dünyanın en büyük ekonomisine sahip yedi ülke (ABD, Almanya, Japonya, İngiltere, Fransa, İtalya ve Kanada) G7 Liderler Zirvesi’nde buluştu. Bu sene Kanada’nın ev sahipliğinde gerçekleşen 44. G7 Zirvesi’ne ABD Başkanı Donald Trump’ın tavır ve hareketleri damgasını vurdu. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un gerekirse ABD dışarıda tutularak G6 şeklinde yola devam edilmesine yönelik açıklaması Trump yönetiminin küresel ekonomide sürdürdüğü çok taraflı ticaret savaşını engellemeye matuftu. Özellikle Almanya Başbakanı Merkel ve etrafında toplanan liderlerin Trump’a hesap sorarcasına bakışlarını gösteren fotoğraf zirvenin özeti niteliğindeydi.

Trump’ın Trans Pasifik Anlaşması (TPP), Paris İklim Anlaşması ve İran ile yapılan nükleer anlaşmadan (JCPOA) çekilmesi, NAFTA’yı yeniden müzakereye açması, Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı’nı (TTIP) beklemeye alması ve Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararı ABD ile G6 ülkeleri arasında derin görüş ayrılıklarına sebep olmuştur. Bu meselelerin üstüne Trump’ın ABD’ye zarar verdiği gerekçesiyle uluslararası ticaret anlaşmalarını hiçe sayarak tek taraflı ve korumacı politikalar uygulaması başta Batılı müttefikleri olmak üzere hemen herkesin tepkisini çekmektedir. Bu süreçte Trump yüksek ticaret açığı verdiği ülkeleri karşısına almaktan çekinmediği gibi ithal ettiği ürünlerde dışarıya olan bağımlılığı azaltmak için bir anlamda ticaret savaşını tetiklemektedir…

Etiketler: