Libya’da Birlik Devlet Otoritesine Bağlı

SETA Ankara Dış Politika Araştırmacısı Mehmet Özkan, Libya'da Kaddafi sonrası yaşanan istikrarsızlığa dair en büyük sorunun devlet otoritesi boşluğu olduğu değerlendirmesinde bulundu.

Kanal A’da, 42 yıl boyunca diktatör bir rejim tarafından yönetilen Libya’da Kaddafi sonrası yaşanan istikrar arayışlarına dair değerlendirmelerde bulunan SETA Ankara Dış Politika Araştırmacısı Mehmet Özkan, ülkede asıl sorunun devlet otoritesinin doğurduğu boşluk olduğunu kaydetti. Libya’da dikta rejiminin yıkılmasından sonra halen kaos ortamının hakim olduğunu belirten Özkan, halkın hukuka dayalı bir sistemin özlemi içerisinde bulunduğunu belirtti.

Libya’da 1700 civarında milis gücünün bulunduğunu ifade eden Özkan, her milis gücünün kendi kabilesinin ve yakın olduğu kabilenin çıkarları için mücadele etmesi nedeniyle ulusal bir devlet konseptinin halen oluşmadığını belirtti.

Hali hazırda ülkede güvensizlik ortamının hâkim olduğunun altını çizen Özkan, kimsenin silahlarını bırakıp ulusal bir ordunun oluşmasına yanaşmadığını, herkesin kendi güvenliğini kendisinin sağladığını belirtti. Libya’da birliğin sağlanmasının kabileler ve milis güçlerinin yönetime dâhil edilmesinden geçtiğini belirten Özkan, ülkedeki krizin derinleşmesi durumunda bölünmenin yaşanacağını ve bu durumda petrol kaynakları paylaşımının ciddi bir sıkıntı halini alacağı değerlendirmesinde bulundu. 

Etiketler: