Analiz: “Devrim”den Askeri Müdahaleye Yemen

Analiz, 2011 yılının Ocak ayından itibaren Yemen'de siyasi değişim talepleriyle başlayan kitlesel gösterilerden Suudi Arabistan önderliğindeki uluslararası operasyona uzanan siyasal süreci analiz etmektedir.

Bu çalışma 2011 yılının Ocak ayından itibaren Yemen’de siyasi değişim talepleriyle başlayan kitlesel gösterilerden Suudi Arabistan önderliğindeki uluslararası operasyona uzanan siyasal süreci analiz etmektedir. Ülkeyi oldukça sert yöntemlerle yöneten Ali Abdullah Salih’in iktidardan indirilmesi, Yemen’de yeni bir siyasi başlangıç beklentisine neden oldu. Salih sonrasında geçiş sürecinin ana parametrelerinin ortaya çıkışı ve uluslararası gözlemciler eşliğinde oldukça geniş bir katılımla Ulusal Diyalog Konferansı’nın (UDK) oluşturulması, bu iyimserliğin temel kaynağıydı. Ancak UDK tamamlanmadan başlayan çatışmalar konferansın tamamlanmasından sonra bir iç savaşa evrildi. İç savaş siyasi aktörlerin pozisyonlarını kabul ettirmenin ötesine geçti ve Yemen’I uluslararası aktörlerin hesaplaşma alanına çevirdi. Suudi Arabistan öncülüğündeki askeri operasyon ise bu durumu bir adım öteye taşıyarak Yemen’deki çatışmayı bölgesel düzeye taşıdı.

Söz konusu süreci ele alan bu çalışmanın birinci bölümünde Salih iktidarının devrildiği siyasi süreç ve aktörler kısaca özetlenmiş; ikinci bölümde Salih sonrası süreçte iç aktörlerin tutumu ve barışçıl bir geçiş için kurulan UDK’nın kuruluşu, işleyişi ve hedefleri; üçüncü bölümde Salih rejimine bağlı güçlerle ittifak kuran Husilerin süreç içinde kazandığı etkin konum ve askeri ilerleyişleri; dördüncü ve son bölümde ise Suudi Arabistan öncülüğünde başlayan “Kararlılık Fırtınası” operasyonu ele alınmıştır. Bu operasyon bağlamında da bazı uluslararası aktörlerin Yemen’e dair siyasi stratejileri ve operasyonun hem Yemen için hem de bölgesel düzeyde ortaya çıkaracağı muhtemel sonuçlar ele alınmıştır.

Etiketler: