Basın Özgürlüğü Değerlendirmesi İdeolojik ve Güdümlü

SETA Medya ve İletişim Direktörü Fahrettin Altun, Freedom House ve benzeri kurumların Türkiye'de medya alanını ülkenin kendi gerçekleri ve koşulları içerisinde değil, bir dizi şablon çerçevesinde ele aldıklarını belirterek yapılan değerlendirmelerin son derece ideolojik ve güdümlü olduğuna dikkat çekti.

A Haber ekranlarındaki Medya Dünyası programına konuk olan SETA Medya ve İletişim Direktörü Fahrettin Altun, Freedom House tarafından yayınlanan Dünya’da Basın Özgürlüğü isimli raporda Türkiye’nin ‘yarı özgür’ kategorisinden ‘özgür değil’ kategorisine düşürülmesine dair değerlendirmelerde bulundu. “Freedom House ve benzeri uluslararası izleme örgütlerinin Türkiye’de medyanın konumuna ilişkin yaptıkları değerlendirmeler son derece ideolojik ve güdümlü değerlendirmeler.” diyen Altun, bu kurumların Türkiye’de medya alanını ülkenin kendi gerçekleri, kendi koşulları içerisinde değil bir dizi şablon çerçevesinde ele aldıklarını belirtti.

Basın özgürlüğü meselesinin, Türkiye’de bugün medya alanıyla ilgisini yitirmiş durumda olduğuna dikkat çeken Altun, “Basın özgürlüğü Türkiye’de var mı, yok mu tartışmasını bugün yapıyorsak ve bunu da özellikle uluslararası alanda yapanları görüyorsak, bu aslında Türkiye’de medyanın daha iyi bir noktaya gelmesiyle ve basının daha nitelikli, daha kaliteli bir ortama kavuşmasıyla ilgili bir mesele değil. Bu mesele daha siyasi ve ideolojik bir meseleye dönüşmüş durumda.” dedi.

Altun konuşmasında, “Basın özgürlüğünün bir gerçeklik boyutu var, bir de söylemsel boyutu var. Bugün söylemsel boyutun yapılan tartışmalarda gerçeklik boyutunun çok daha önünde olduğunu görüyoruz. Çünkü uluslararası Türkiye muhalefeti ve yine ulusal muhalefet bu bağlamda bu basın özgürlüğü söylemini çok ciddi şekilde araçsallaştırıyor ve içini boşaltarak aslında bu tartışmayı yapıyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Etiketler: