15 Temmuz Sonrası Türkiye-Almanya İlişkileri


  • Tarih : 13/12/2016
  • Saat : 14:00 : 16:00
  • Yer : SETA Ankara
  • Bitiş  : 13/12/2016
  • Adres : Nenehatun Cd. No:66 GOP/Çankara/Ankara

LCV & DETAYLI BİLGİ İÇİN : Bünyamin Keskin - 0 312 551 21 22


  • Moderatör : Muhittin ATAMAN, SETA
  • Konuşmacılar :Enes BAYRAKLI, Türk-Alman Üniversitesi

    Mustafa Yeneroğlu, TBMM

    Sven-Joachim Irmer, Konrad Adenauer Vakfı

SETA, 14 Aralık 2016’da “15 Temmuz sonrası Türkiye-Almanya İlişkileri” paneline ev sahipliği yaptı. Moderatörlüğünü SETA Dış Politika Araştırmaları Direktörü Ufuk Ulutaş’ın yaptığı panelin konukları ise TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı ve İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, Türk-Alman Üniversitesi öğretim üyesi ve SETA Avrupa Araştırmaları Masası Koordinatörü Enes Bayraklı ve Konrad-Adenauer-Vakfı Türkiye Temsilcisi Sven-Joachim İrmer oldu.

Panelin ilk konuşmacısı Mustafa Yeneroğlu, Türk-Alman ilişkilerinin geçtiğimiz yıllarda çok zor zamanlar geçirdiğini belirterek konuşmasına başladı. Yeneroğlu mevcut durumda Almanya’daki Türk diasporasının, Alman Sol Parti ile irtibatlı olan PKK mensuplarının etkisi altında olduğuna vurgu yaptı. Yeneroğlu Türkiye ile Almanya arasında kıyas yaparak, ülkede 3,5 milyon Türk yaşamasına rağmen Almanların Türkiye’de STK ve basın düzeyindeki çalışmalarıyla aynı etkinin yaratılamadığına dikkat çekti.

Yeneroğlu ayrıca PKK’nın Irak ve Suriye’deki kollarının Almanlar tarafından Almanya’nın kendi güvenliği için mücadele ettiği şeklinde algılandığını da belirtti. Alman medyası ve basın mensuplarının tek taraflı bir görüşe sahip olduklarını ifade eden Mustafa Yeneroğlu, Almanya halkının aslında iyi niyetli olduğunu ancak doğru şekilde bilgilendirilmediğini savundu.

Etkinlikte ikinci konuşmacı olan Sven-Joachim İrmer Almanların çoğunluğunun 15 Temmuz öncesinde FETÖ ve terörist kabiliyetinden haberdar olmadığını savundu. Türkiye-Almanya arasındaki yüksek tansiyona değinerek “dostlar arasında eleştirinin normal bir şey olduğunu” ekleyen İrmer, bundan sonraki süreçte iki ülke arasında daha çok konuşulup anlayışlı olunması gerektiğine dikkat çekti. Bu minvalde özellikle iki ülke arasındaki öğrenci değişimin önemini vurgulayan Sven-Joachim İrmer, Türkiye ile Almanya arasında yaşanan “iyi ve olumlu şeylerin unutulmaması gerektiğini, aksi takdirde diyaloğun sürdürülemeyeceğini” ifade etti.

Son konuşmacı Enes Bayraklı, Türkiye’nin iç meseleleri olan PKK, Alevilik, FETÖ ve Türkiye’nin modernleşmesinin Almanya’ya yaşanan göçlerden dolayı oraya yansıdığını dile getirdi. Bayraklı ayrıca Almanya’da yaşayan muhafazakar Türklerin temsil edilme sorununa da dikkat çekti. 15 Temmuz sonrasında Avrupa medyasının olayı yorumlayış şeklinin bir “şok yarattığını” aktaran Bayraklı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın özellikle Alman medyasında yüksek oranda olumsuz yansıtıldığını savundu. Enes Bayraklı konuşmasını bitirirken görünürde Almanya’nın eski Türkiye ve eski siyasilerle çalışmak istediğini ve yeni Türkiye’yi kabullenmemek için direndiğini vurguladı.