AppleMark

‘2015 Avrupa İslamofobi Raporu’ AP’de Tanıtıldı

SETA, Avrupa Parlamentosunda, 2015 Avrupa İslamofobi Raporu'nun tanıtımı dolayısıyla bir panel düzenledi.

SETA, Avrupa Parlamentosunda (AP), 2015 Avrupa İslamofobi Raporu’nun tanıtımı dolayısıyla panel düzenledi.

AP üyeleri Prof. Dr. Josef Weidenholzer ve Afzal Khan’ın ev sahipliğini, SETA Avrupa Araştırmaları Direktörü Yrd. Doç. Dr. Enes Bayraklı’nın moderatörlüğünü yaptığı panelde, sunumları Avusturya İslamofobi Raporu’nun yazarı, Salzburg Üniversitesinden Dr. Farid Hafez, Almanya İslamofobi Raporu’nun yazarı Berlin Humboldt Üniversitesinden Dr. Anna-Esther Younes ve Belçika İslamofobi Raporu’nun yazarı Dr. Amina Easat-Daas gerçekleştirdi.

Weidenholzer, konuşmasında, islamofobinin önemli bir konu olduğunu belirterek Sosyalist Grup olarak çözüm bulmak istediklerini ifade etti.

Khan, sorunun çözümü için Avrupa partileri arası işbirliği ve çalışmanın önemine değindi. İslamofobiyi yenmenin sadece Müslümanların önceliği olmadığını kaydeden Khan, “Konu herkesi ilgilendiriyor. Ayrımcılık, nefret eylem ve söylemleri nedeniyle Avrupa’nın temel değerleri tehlikede” dedi. DAEŞ’in islamofobiye olan etkisinden bahseden Khan, DAEŞ’in eylemlerine bağlı olarak Avrupa’da aşırı sağın da yükselişe geçtiğini, her ikisinin de amaçlarını gerçekleştirmek için korku ve terörü kullandığını söyledi.

SETA Avrupa Araştırmaları Direktörü Bayraklı, İslamofobi Raporu’nu yazmaya geçen sene başladıklarını, Avrupa’dan 37 akademisyenin proje üzerinde çalıştığını, raporda 25 ülkeyle ilgili bulgulara yer verildiğini kaydetti.

Sunumun ardından AP üyesi Khan, yaptığı kısa değerlendirmede, islamofobinin yükselmekte olduğunu ancak aynı zamanda politikacılar arasında bu konudaki farkındalığın da arttığını, bu tür çalışmalarla sorunun çözümünde ilerleme kaydedileceğini söyledi.

Her yıl yayınlanacak Avrupa İslamofobi Raporu’nun tamamınahttp://www.islamophobiaeurope.com adresinden ulaşılabilir.

[Muhabir: Hasan Esen]
[Anadolu Ajansı, 3 Mayıs 2016]

Etiketler: